in

Tuševljak: Bošnjaci preko pravosuđa “peru” biografije zločinaca

Glavni inspektor MUP-a Republike Srpske za istrage ratnih zločina Simo Tuševljak rekao je, povodom oslobađajuće presude Suda BiH odgovornim za ubistvo osam vojnika JNA u Sarajevu 22. aprila 1992. godine, da Bošnjaci preko pravosuđa “peru” biografije zločinaca.

Tuševljak je rekao da svu ironiju pravosuđa u BiH dokazuje činjenica da 30 godina nakon javnog strijeljanja pripadnika JNA u srcu Sarajeva raznorazna tužilaštva nisu uspjela da dokažu ono što je vidjelo na stotine građana Sarajeva.

“Nisu uspjeli da dokažu zločin, a tijela ni danas nisu pronađena osim jednog i samo kosti drugog identifikovanog rezervnog pripadnika JNA”, rekao je Tuševljak Srni i upitao da li je moguće da Tužilaštvo BiH nije prihvatilo dovoljno dokaza.

On kaže da se zna da je tadašnji komandant Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragan Vikić lično gledao ta strijeljanja i naredio da se tijela sahrane.

“Zar je moguće da načelnik policije tadašnjeg republičkog MUP-a koji je takođe bio prisutan nije odgovoran po komandnoj odgovornosti?”, upitao je Tuševljak.

On je upitao da li je moguće da svjedoci koji su vidjeli strijeljanje ovih vojnika danas tvrde da toga nije bilo.

“Sve to može pred Tužilaštvom BiH i sve to može u Sudu BiH. Da li su oni zaslužili po bilo čemu da se zovu nosioci pravde u BiH?”, upitao je Tuševljak

On je podsjetio da je i sam radio na istrazi, te da je jasno mjesto strijeljanja i evidentna komandna odgovornost.

Tuševljak je rekao da se presude Suda BiH konstantno objavljuju pred velike pravoslavne praznike i da po istoj matrici kao što su u ratu napadali pred velike praznike srpskog naroda, tako i danas pred velike praznike objavljuju presude.

“Sutra je Veliki petak, a sutra se navršava tačno 30 godina otkako je ta mladost pobijena. Zar ima išta licemjernije nego da nakon 30 godina kažu da niko nije odgovoran. Ništa nije slučajno”, smatra Tuševljak.

On napominje da je ubistvo osmorice mladića bilo prvi zločin nad pripadnicima JNA u Sarajevu 22. aprila 1992. godine, dok rat praktično još nije ni počeo.

“Prikrivan je zločin od prvog dana i do danas niko nije odgovarao, a i prikrivanje zločina je zločin”, napominje Tuševljak.

On je naglasio da je predmet “Veliki park” u Tužilaštvu otkako je formirano Tužilaštvo BiH.

“Danas slave Vikić i ta grupa. Šta će slaviti? Oni preko Tužilaštva i Suda BiH peru njihove biografije i oni su heroji. Za šta su heroji? Ubili su osam ljudi koji su potpuno nevini, ni mrava nisu zgazili, samo zato što su nosili uniformu JNA. Imali su zvijezdu petokraku – nisu imali srpske zastave”, kaže Tuševljak.

On je podsjetio da su pripadnici JNA odvedeni kada im je spala gusjenica sa transportera i da su strijeljani u centru Sarajeva gdje danas Bošnjaci podižu spomenik kojim prikrivaju zločin nad Srbima.

U Velikom parku u centru Sarajeva ubijeni su Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.

Tokom višegodišnjeg sudskog procesa, brojni svjedoci Tužilaštva BiH izjavili su da su rezervisti JNA dovedeni u policijsku stanicu sarajevske opštine Novi Grad, a nakon toga u Dom policije, te da su ubijeni u Velikom parku.

Sud BiH danas je prvostepenom presudom oslobodio bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragana Vikića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića optužbi za ubistvo pripadnika JNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu.

Ećimović: Građani Srpske na skupu “Sloboda” pokazali jedinstvo

Vučić: Tražio sam od Dodika da odustane od vojske