in

Srpska i Srbija otvaraju novo poglavlje saradnje na polju revizije: Drina prva pod lupom

Zvanične institucije Republike Srpske i Srbije jačaju saradnju na mnogim poljima, a na redu je dodatno povezivanje u oblasti revizije te će se, prema postojećim planovima, uskoro iste teme naći pod lupom nadležnih s obje strane Drine.

Predstavnici Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske i Državne revizorske instituciji Srbije potpisali su početkom prošle godine sporazum o profesionalnoj saradnji, a posljednji sastanak čelnika je održan sredinom ovog mjeseca u Bijeljini.

Ključna tema bila je aktivnost na sprovođenju paralelne revizije učinka, a predstavnici dviju revizorske institucije razmijenili su informacije o sprovođenju predstudijskog ispitivanja, finalizaciji predstudije i izrade predstudijskog memoranduma, te planu sprovođenja glavne studije.

Glavni republički revizor Jovo Radukić pojasnio je za “Glas Srpske” da je jedan od ciljeva, predviđen planom rada do 2025. godine, uspostavljanje i održavanje bilateralne saradnje sa drugim revizorskim institucijama i participiranje u projektima paralelnih revizija učinka sa kolegama u okruženju. U skladu sa Sporazumom o profesionalnoj saradnji iz februara 2020. sprovodi se paralelna revizija učinka iz oblasti zaštite vodnih dobara i priobalnog područja rijeke Drine.

– Tim povodom u Bijeljini je održan sastanak predstavnika revizorskih institucija. Nakon sastanka predstavnici dvije revizorske institucije su sa predstavnikom Gradske uprave Bijeljina posjetili i nekoliko lokacija na Drini na tom području kako bi se neposredno uvjerili u stanje vodnog područja oko rijeke – istakao je Radukić.

Ta revizija je, potvrdio je, planirana Godišnjim planom revizija za 2021.

– Paralelna revizija učinka je u fazi predstudijskog ispitivanja i nakon sprovođenja tog dijela utvrdiće sa konkretan predmet revizije – kazao je glavni revizor Srpske.

Za sprovođenje te revizije učinka svaka od institucija formirala je tim koji će istovremeno sprovoditi reviziju na području Srbije, odnosno Srpske sa istim ili sličnim predmetom revizije i po istoj metodologiji, uz stalnu koordinaciju tokom procesa.

– Ova paralelna revizija učinka će rezultirati sa dva izvještaja revizije učinka. Svaka revizorska institucija priprema i objavljuje izvještaj. Ono što je posebna karakteristika paralelnih revizija učinka jeste da se one sprovode istovremeno – istakao je Radukić i dodao da je u toku sprovođenja paralelne revizije učinka planirano još nekoliko sastanka, seminara i radionica.

Saradnja sa vrhovnom revizorskom institucijom Srbije se, kako su ranije kazali u Glavnoj službi Srpske, odvija i na drugim poljima. Posebno su, ipak, naglasili paralelne i kooperativne revizije učinka koje obuhvataju ista područja i teme, čime se postiže veći sinergijski efekat revizija.

Projekti

Glavna služba za reviziju javnog sektora Srpske je do sada učestvovala u dva projekata paralelnih revizija učinka. Riječ je o paralelnoj reviziji na temu energetske efikasnosti 2015. godine uz učešće pet revizorskih institucija država okruženja te na temu javnih nabavki 2017. sa kolegama iz sedam država okruženja, pod mentorstvom Evropskog revizorskog suda i Švedske državne kancelarije za reviziju.

Đorđe Perić osvojio gran-pri u Barseloni

DANAS OTVORENE BAŠTE! Najmlađi od sutra u školskim klupama, od četvrtka rade kafane i u zatvorenom