in

Ravnogorci tvrde da nisu krivi za izazivanje mržnje u Višegradu

Pripadnici Ravnogorskog pokreta izjasnili su se danas u Sudu BiH da nisu krivi za raspirivanje nacionalne mržnje u Višegradu 2019. godine.

– Svi su se izjasnili da nisu krivi. Skup je bio prijavljen, udruženje je registrovano uredno i ono je radilo u skladu s ciljevima koji su registrovani u statutu – kratko je rekao branilac optuženih Zoran Perić.

Sud BiH potvrdio je u januaru optužnicu Tužilaštva BiH protiv trojice pripadnika Ravnogorskog pokreta koja ih tereti da su na području Višegrada i okoline u martu prošle godine “izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost”.

Dušan Sladojević zvani Krvce i Čiča (63) iz Ključa, Slavko Aleksić zvani Vojvoda (64) iz Bileće i Risto Lečić, (57) iz Trebinja, kako je navedeno u optužnici, 10. marta prošle godine, učestvovali su u okupljanju u organizaciji Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Višegrad, na Trgu palih boraca u toj opštini te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”.

– Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević kao predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske i Aleksić učestvovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i da su iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta – kazali su ranije u Tužilaštvu BiH.

Lečić je, prema optužnici, prilikom okupljanja na trgu, započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a “koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva”.

WHO bogatim zemljama: Ne potkopovajte COVAX program

Abazović: Ne zanemarivati terorizam jer prijetnje postoje