in

Pandurević: Dodik izdao Grčku zbog servilnosti prema Turskoj

Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS, kazala je da je jučerašnja pres konferencija u Predsjedništvu BiH, na kojoj je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio Grčkoj vojnom intervencijom u potpunosti je ogolila servilnost Milorada Dodika prema Turskoj.

“Dok je Erdogan prijetio pravoslavnoj i bratskoj Grčkoj koja je uvijek stajala uz naš narod, Dodik je šuteći, snishodljivo, oborenog pogleda gledao u sto ispred sebe”, kazala je Pandurević.

Navela je da nije očekivala da se Milorad Dodik kao domaćin posvađa sa predsjednikom Turske i to nije ni trebao raditi, ali je očekivala da ga javno pozove da razgovorom riješi nesuglasice s Grčkom, da apeluje na spuštanje tenzija i da “jasno kaže da Republika Srpska i srpski narod stoje uz bratsku Grčku”.

Toliko, kako je rekla, “možemo i toliko dugujemo državi koja nije priznala Kosovo”.

“Grčki narod nije šutio niti obarao glavu kada su nas bombardovali i kada smo bili napadani. Vrata bratske države uvijek su nam bila otvorena i ona nam je uvijek bila odan prijatelj bez interesa, od Balkanskih ratova do dana današnjeg”, rekla je Pandurević.

Napominje da se sve ono što su Grci uradili za srpski narod u prošlom vijeku “ne smije zaboraviti zarad šake turskih lira i obećanja”.

“Dodikov nagli zaokret i oduševljenje Turskom i njenim predsjednikom, o kojima je samo prije četiri godine sve najgore govorio, ne smiju biti razlozi da prema Grčkoj ne pokaže makar dio poštovanja i emocija koje pokazuje prema Republici Turskoj i njenom predsjedniku. Kada izdamo Grke i odreknemo ih se kao Juda, što je Dodik jučer šutnjom učinio, izdali smo i naše solunske vojnike, izdali smo i naše Kosovo”, kategorična je Pandurević.

Gradonačelnik Živinica svečano otvorio – lift

Erdoan: Zašto se Evropa nije sjetila ranije da ima problem s gasom