in

Obilježavanje “Tuzlanske kolone”: Autobusi krenuli iz Bijeljine u Tuzlu

БИЈЕЉИНА, 15. МАЈА /СРНА/ - Три аутобуса са породицама војника ЈНА страдалих у "Тузланској колони" на данашњи дан прије 30 година, као и преживјели учесници, кренули су јутрос из Бијељине ка Брчанској малти - мјесту погибије невиних младића у Тузли.

Tri autobusa sa porodicama vojnika JNA stradalih u “Tuzlanskoj koloni” na današnji dan prije 30 godina, kao i preživjeli učesnici, krenuli su jutros iz Bijeljine ka Brčanskoj malti – mjestu pogibije nevinih mladića u Tuzli.

Autobuse će do Banj brda obezbjeđivati pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a odatle do krajnje tačke u Tuzli policija tog kantona.

Prema najavljenom protokolu, u Tuzli je od 10.00 do 11.00 časova predviđena mirna šetnja sa cvijećem i vjerski pomen na Brčanskoj malti.

Nakon toga porodice i preživjeli vratiće se na gradsko groblje Pučile u Bijeljinu, gdje će kod spomen-kosturnice u 12.30 časova biti služen parastos i položeni vijenci i cvijeće, a za 12.45 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine mučki napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu.

U napadu iz zasjede ubijena su 54 pripadnika JNA, 78 ranjeno, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Napadnuta je 92. motorizovana brigada JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna”.

“Tuzlansku kolonu”, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.

Konstrakta nakon Evrovizije: Prošli smo odlično, eksperiment uspio

Evrovizija izašla sa saopštenjem – neregularno glasanje; Konstrakta može da ostane bez poena?