in

Nova banka kupila Sberbanku

Nova banka iz Banjaluke kupila je banjalučku Sberbanku, potvrdio je na konferenciji za novinare zamjenik direktora Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput.

On je naglasio da su uspjeli u kratkom roku da nađu strateškog partnera te da Sberbanka od sutra nastavlja sa normalnim radom.

“Zaštitili smo klijente, fizička lica i radnike koje rade u ovoj banci. Sberbanka je sistemska banka, vrlo značajna. Vlada je bila dužna da se sistemski brine o ovoj banci. Mi smo to zajedno uradili” rekao je Šuput.

Direktor Nove banke iz Banjaluke Siniša Adžić rekao je da je Nova banka najveća banka u Srpskoj te da su imali odgovornost i potrebu da se uključe u proces da učestvuju u kupovini i dostave ponudu za Sberbanku.

“Drago nam je što smo izabrani za kupca Sberbanke. Ova banka je jedna kvalitetna banka sa sposobnom upravom i dobrim i kvalitetnim ljudima. Ono što je bio problem banke je likvidnost i ništa drugo” rekao je Adžić i dodao da pored dobrih rezultata Nova banka ima veliku likvidnost.

Naglasio je da je iznos sredstava iznad obavezne rezerve u Novoj banci iznosi više od pola milijarde maraka te da taj novac bio na raspolaganju za neke strateške korake.

“Ovo je jedan od tih strateških koraka koji će donijeti dobro i banci čije akcije smo kupili, a sigurnost klijentima i zaposlenicima Sberbanke”rekao je Adžić.

Ministarka finansija RS Zora Vidović zahvalila se Agenciji za bankarstvo RS koja je, kako je navela, brzo i efikasno reagovala po pitanju problema u kojima se našla Sberbanka.

“Posebnu zahvalnost upućujemo Novoj banci koja je kupila Sberbanku i time doprinese da naše finansijsko tržište ostane i dalje stabilno” rekla je Vidovićeva i dodala da klijenti Sberbanke ne treba da više da brinu jer će svako dobiti svoj novac.

Ona je naglasila i da Sberbanka nastavlja dalje da radi u okviru Nove banke.

Turkovićeva kao nenavodeća raketa, ne zna se gdje će bubnuti

BiH i Srbija glasale ZA: Priklonile se rezoluciji UN kojom se osuđuje ruska agresija protiv Ukrajine