in

Lukač: Razbili smo više od 15 organizovanih kriminalnih grupa

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj na zadovoljavajućem nivou, ističući da su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske samo u ovoj godini razbili i pohapsili više od 15 organizovanih kriminalnih grupa.

“Nastavićemo to da radimo. Dobrom saradnjom između naše Uprave za organizovani kriminalitet i naših policijskih uprava uspijevamo da napravimo veoma dobre rezultate u borbi protiv organizovanog kriminaliteta. Ta borba će se u kontituitetu nastaviti da bi omogućili našim građanima da vode svoje živote na miran i dostojanstven način”, naveo je Lukač.

On je rekao da se u Republici Srpskoj ponovo pojavljuju veće grupe migranata, dodajući da se MUP u proteklim godinama efikasno nosio s tim problemom kako bi građani Srpske bili zaštićeni od bilo kakvih napada.

“Efikasnim radom policije uspjeli smo sve to da zaustavimo, a znali smo i znamo da su se takve stvari svakodnevno dešavale, recimo, na teritoriji Federacije BiH”, rekao je Lukač za Srnu povodom krsne slave MUP-a – Svetog arhangela Mihaila.

On je odbacio kritike opozicije u Srpskoj u vezi sa radom MUP-a na suzbijanju kriminaliteta, ističući da svi podaci o radu govore da je MUP Srpske jedna od najuspješnijih policijskih struktura u BiH.

Lukač je istakao dobru saradnju MUP-a sa državama u okruženju, te brojne međunarodne akcije na razbijanju kriminalnih grupa.

“To su rezultati koji apsolutno nisu zanemarivi kada vidimo samo koje količine droge MUP oduzme u toku samo jedne godine i koliko kriminalaca uhapsimo”, rekao je Lukač.

On je naglasio da je za borbu sa kriminalom potreba saradnja svih struktura u BiH i na međunarodnom planu.

“Tu će nam, svakako, pomoći jedna potpuna saradnja sa Evropolom koju do sada nismo imali. BiH je jedina zemlja koja nema potpunu saradnju sa Evropolom u čitavoj Evropi. To je apsolutno neprihvatljivo, da posljednjih šest godina pokušavamo da implementiramo sporazum koji je potpisan sa Evropolom, da napravimo zajedničku kontakt tačku i da pošaljemo našeg oficira za vezu u Evropol”, istakao je Lukač.

On je rekao da se nada da će se takva potpuna saradnja ostvariti uskoro.

Lukač je istakao da MUP razmišlja i o novim generacijama, te da je s tim ciljem Ministarstvo u proteklih osam godina odškolovalo više od 2.000 mladih policajaca na Policijskoj akademiji.

On je dodao da je u tom periodu i oko 500 osoba završilo Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

On je naglasio da je plan MUP-a da za krsnu slavu Ministarstva, 21. novembra, otvori novi objekat Policijske akademije u Centru za obuku MUP-a u Zalužanima.

“Riječ je o strateški veoma bitnom objektu za MUP upravo zbog školovanja naših mladih kadrova gdje ćemo imati sve uslove da bi mogli da na najbolji način, na svjetskom nivou, školujemo naše pripadnike policije, i da očekujemo da će ti mladi ljudi u budućnosti da se na najbolji način brinu o bezbjednosti u Republici Srpskoj”, istakao je Lukač.

Kako je rekao pripadnici MUP-a Srpske, i u najtežim godinama Odbrambeno-otadžbinskog rata, stali su rame uz rame sa Vojskom Republike Srpske i viteški branili vrijednosti svog naroda i zemlje.

“Nadamo se da se to nikada više neće ponoviti, da nećemo imati potrebe da policija bude angažovana na takvim zadacima već da će se brinuti o bezbjednosti naših građana”, naglasio je Lukač.

Lukač je pripadnicima MUP-a Republike Srpske čestitao krsnu slavu MUP-a – Svetog arhangela Mihaila, a građanima Republike Srpske je poželio dobru saradnju sa policijom, navodeći da organizovana policija garantuje bezbjednost građanima Srpske i njihovim gostima.

Jeftinije gvožđe buši balon na tržištu nekretnina

Sijarto: Sankcije protiv Rusije su najgori odgovor EU