in

Ko je izigrao koalicioni dogovor?

Izgleda da se, i na proteklim izborima, igralo najviše za vlastitu korist. Pokazuje to i manjak od 47.740 koalicionih glasova za Milorada Dodika i 20.200 za Željku Cvijanović. Neko je, brojke pokazuju, izigrao koalicioni dogovor. Pred našom kamerom SNSD-ovi partneri tvrde da su bili lojalni.

“Je li Ujedinjena Srpska ispoštovala? – Kako nije, da nije ispoštovala, ne bi bili ovakvi rezultati. Broj njenih glasova se može jako dobro pomnožiti s količnicima i vidjeti da je to jedan od temelja pobjede”, kaže Nenad Stevandić, predsjednik US.

Brojke, ipak, pokazuju da to nije baš tako. Jasno se vidi da vladajuća koalicija nije pokazala lojalnost u podršci zajedničkim kandidatima. O tome, kaže lider NPS-a, Darko Banjac, još ne želi da priča, ali se prema njegovoj izjavi naslućuje da u neke partnere sumnja.

“Mi treba, prije svega, da budemo iskreni i korektni jedni prema drugima i da svoje greške prihvatimo. Vjerovatno postoji negdje gdje je griješio NPS. Ja sam spreman da ih prihvatim i da te greške ispravljam. Ja sam tada rekao ako nećete glasati za kandidate za predsjednika Republike i srpskog člana Predsjedništva, nemojte glasati ni za mene, jer je to naš put”, izjavio je Darko Banjac, NPS.

Da se kalkulacijama nisu bavili, tvrde i u DEMOS-u. Ipak, šalju poruku koja, između redova, mnogo toga govori.

“Mislim da je DEMOS najlojalniji koalicioni partner. Uzećemo Banjaluku, gdje DEMOS ima rezultate, SNSD ima rezultate i predsjednik je pobijedio”, rekao je Slobodan Stanarević, predsjednik GO DEMOS Banjaluka.

Šef socijalista se kune u lojalnost, zajedništvo, poštovanje i prijateljstvo. Petar Đokić kaže da je s Miloradom Dodikom izgradio „impresivno partnerstvo“.

“Naš period saradnje datira iz 1995. godine i sve do danas. On je uvijek bio protkan poštovanjem i uvažavanjem. Sada ne možemo govoriti da smo mi samo partneri. Ja mislim da smo mi i prijatelji, što je jako važno. Ja nikada nisam želio, nikada nisam izdao nikada u životu, niti okrenuo leđa ljudima”, smatra Petar Đokić, SP.

Ova priča koalicionih partnera ne pije vode kod građana. Istraživanje rađeno za ATV-ovu emisiju “Tet-a-Tet” pokazuje da 53 odsto ispitanika ne misli da su partneri vladajuće koalicije lojalni. Tek 14 odsto ih vjeruje u tu lojalnost.

Haos u fan zoni u Dohi, intervenisala policija

Nova krivična prijava protiv Ljubiše Petrovića