in

Hoće li SDS i DNS zajedno na izbore?

Foto: Faktor

Na političkoj sceni u Srpskoj moguć je novi politički obrt, odnosno saradnja SDS-a i DNS-a, na način da bi jedna stranka podržala drugu u kandidaturi za srpskog člana Predsjedništva BiH odnosno predsjednika Srpske.

Takva tvrdnja pojavila se juče u političkim krugovima, što znači da bi, ako do dogovora dođe, Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a za jednu od ovih funkcija, ostala bez podrške stranaka kojima rukovode Mirko Šarović i Nenad Nešić.

“Nešić je juče imao sastanak sa Šarovićem i nije isključeno da DNS i SDS dogovore kandidate za predsjednika i člana Predsjedništva. Ukoliko se to desi, SDS će da podrži kandidata DNS-a za predsjednika Srpske, a zauzvrat bi DNS podržao kandidata SDS-a za člana Predsjedništva. Kandidat za člana Predsjedništva bio bi upravo Šarović”, tvrdi izvor “Nezavisnih novina”.

Dok se Šarović nije javljao na naše brojne pozive, Nešić nije želio ni da potvrdi ni da demantuje naša saznanja.

“Nemam komentar”, kratko je rekao Nešić.

Podsjetimo, prije nekoliko dana DNS je poručio da će imati svoje kandidate za obje inokosne funkcije – Nešić bi bio u trci za Predsjedništvo BiH, a njegov stranački kolega Radislav Jovičić bi se borio za funkciju predsjednika Srpske.

Nakon sjednice Predsjedništva DNS-a održane prošle sedmice, Nešić je, podsjetimo, potvrdio da se pregovara s još nekim strankama za podršku njihovim kandidatima, ali nije precizirao o kojim partijama je riječ.

U međuvremenu, kako tvrde naši izvori, DNS-ovi funkcioneri su sjeli ili su se čuli s predstavnicima nekoliko manjih stranaka u Srpskoj, a neke od njih nisu isključile mogućnost da će podržati DNS-ove kandidate.

“Dogovori teku sa Srpskom naprednom strankom FBiH i Srpskom naprednom strankom Republike Srpske, kao i Slobodnom strankom Srpske”, tvrdi naš izvor, koji nije mogao konkretno da odgovori na pitanje da li bi DNS, eventualno, mogao dobiti podršku i SPS-a Gorana Selaka.

Podsjetimo, DNS je nezadovoljan načinom na koji je funkcionisala opozicija u Srpskoj, poznato je već duže vrijeme, a “Nezavisne novine” su još krajem prošle godine najavile da će ta stranka formirati treći blok, što se i obistinilo.

Iako je do opštih izbora ostalo još sedam mjeseci, po svemu sudeći, slijedi nam period u kojem će se praviti još mnogo kombinatorike kada je u pitanju bitka za naklonost birača.

Ðoković ne igra ni u Majamiju

PRIZNALI DA SU GAJILI KUGU: Amerika potvrdila postojanje laboratorija u Ukrajini, uništili kontejnere sa patogenima