in

Godišnja inflacija 7,2 odsto: U Srpskoj najviše poskupili gorivo, ulje i povrće

Foto: Freepik

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 1,3 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku više za 7,2 odsto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene su u devet, niže u dva, dok su cijene u jednom odjeljku ostale nepromijenjene, saopšteno je iz Zavoda za statistiku.

Najveći godišnji rast cijena u februaru 2022. godine, zabilježen je u odjeljku Prevoz, 15,2 odsto, zbog viših cijena u grupi Goriva i maziva za lična vozila od 26 odsto. Slijede hrana i bezalkoholna pića, 13,1 odsto, usljed poskupljenja u grupama Ulja i masnoće od 33,3 odsto i Povrće od 23,6 odsto.

– Na trećem mjestu je odjeljak Namještaj i pokućstvo, sa rastom cijena od 5,4 odsto, zbog viših cijena u grupi Namještaj i komadi namještaja od 12,6 odsto, zatim u odjeljku Restorani i hoteli, 4,9 odsto, zbog viših cijena u grupi Usluge u restoranima i kafićima od 5,7 odsto. Više cijene od 3,6 odsto zabilježene su u odjeljku Rekreacija i kultura, zbog povećanja cijena u grupi Novine i časopisi od 20 odsto. Rast od 3,5 odsto zabilježen je u odjeljku Ostali proizvodi i usluge, usljed viših cijena u grupi Ostale finansijske usluge od 9,3 odsto, dok je povećanje od 3,2 odsto zabilježeno u odjeljku Stanovanje zbog viših cijena u grupi Plin od 39,6 odsto. Slijedi odjeljak Alkoholna pića i duvan sa povećanjem od 0,7 odsto, zbog viših cijena u grupi Žestoka alkoholna pića od 3,1 odsto, dok je rast od 0,3 odsto zabilježen u odjeljku Komunikacije usljed viših cijena u grupi Telefonske i telefaks usluge od 0,5 odsto – navodi se u saopštenju.

U odjeljku Zdravstvo cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći pad cijena na godišnjem nivou, u februaru 2022. godine, zabilježen je u odjeljku Odjeća i obuća, 6,7 odsto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine, dok je smanjenje od 0,1 odsto zabilježeno u odjeljku Obrazovanje zbog nižih cijena u grupi Predškolsko obrazovanje od 0,8 odsto.

Milorad Dodik stigao u Tužilaštvo BiH

Odgođena predstava “Skupština”