in

Đaci u Republici Srpskoj pohrlili da uče kineski jezik

Sa početkom nove školske godine, Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci nastavio je da organizuje besplatan kurs kineskog jezika za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj.

Osim škola u kojima Konfucijev institut već nekoliko godina organizuje kurseve kineskog jezika, ove školske godine saradnju je proširio na nekoliko novih osnovnih škola u najvećem gradu u Republici Srpskoj, iz kojih se više od 200 učenika prijavilo da uči kineski jezik.

Jedna od tih škola je Osnovna škola “Petar Petrović Njegoš”, u kojoj se za kurs prijavilo više od 100 učenika uzrasta od devet do 14 godina.

“Učim kineski zato što je jezik lijep i zanimljiv i voljela bih da odem u Kinu kad porastem”, kaže Ana Majkić, učenica četvrtog razreda pomenute škole, koja je kineski počela da uči ove školske godine na kursu koji Konfucijev institut organizuje u ovoj školi.

Nastavnica kineskog jezika na Konfucijevom institutu Fang Jing kaže da su djeca osnovnoškolskog uzrasta veoma talentovana i da su za samo dva mjeseca, koliko uče ovaj jezik, naučila da se predstave i vode kratke konverzacije na kineskom jeziku

“Kroz interaktivne jezičke igre već su usvojila mnogo riječi i naučila da pišu neke od kineskih znakova”, kaže Jing za “Nezavisne novine”.

Inače, kursevi su osmišljeni kao program za osnovnoškolce na kojima se kroz interaktivne jezičke, kulturne i likovne radionice uči više o jeziku i kulturi, običajima i tradiciji Narodne Republike Kine.

Nastava je usmjerena na razvijanje jezičkih sposobnosti kineskog jezika kod djece, ali se na časovima nastoji i dati kulturna pozadina, koja učenicima približava kulturu NR Kine, a sve pod nadzorom izvornih govornika i profesora kineskog jezika. Na kraju programa djeca dobijaju potvrde o uspješnom završetku kursa.

“Kako je ove akademske godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci pokrenut Studijski program sinologije, veoma je važno da djeca od najranije dobi počnu da uče kineski jezik, te da učenje kineskog shvate kao učenje bilo kojeg drugog stranog jezika, otvorenog uma i bez straha”, izjavila je za “Nezavisne novine” Ljiljana Stević, šefica Katedre za kineski jezik i direktorica Konfucijevog instituta, dodajući da su kursevi kineskog jezika svugdje u svijetu veoma skupi i da naša djeca imaju tu prednost da ovaj jezik besplatno i kontinuirano uče tokom cijelog svog školovanja.

Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci često tokom godine organizuje različite radionice za djecu i odrasle na kojima se mogu bolje upoznati sa kulturom, tradicijom i običajima Kine.

Tako će šira javnost moći i u subotu, 17. decembra 2022. godine, da posjeti radionice kineske kaligrafije i pravljenja kineskih novogodišnjih ukrasa od papira, koje će se održati u “Staklencu”, u sklopu ovogodišnjeg “Zimzobala”. Imaće priliku da uživaju i u kraćem nastupu Kamernog hora “Kerubini” Konfucijevog instituta, koji će izvesti nekoliko kineskih numera, kao i u drevnoj borilačkoj vještini taiđi polaznika Konfucijevog instituta.

Zajedno sa masteršefom iz kineske kompanije “Šandong” Džao Pingde moći će da se okušaju u pripremi đaoze, kineskih knedli koje su zbog svog karakterističnog oblika, koji podsjeća na zlato ili srebro, simbol bogatstva, zbog čega se pripremaju za novogodišnje praznike, da se poželi prosperitetna godina.

Kako kolač vlasti u BiH podijeliti na 15 partija: Fotelje nisu glavni problem, ali evo šta jeste

Totalni fijasko: Mostarski aerodrom u novembru imao samo pet putnika