in

Detalji policijske akcije: Osuđeni bošnjački terorista išao da provocira na Dan Republike

Povratnik sa Sirijskog ratišta Fatih Hasanović iz Zvornika, koji se povezuje s vehabijskim pokretom, te još nekoliko njegovih saradnika planirali su da na Dan Republike Srpske, 9. januara izazovu incidente i provokacije u Banjaluci, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Njih je policija upravo zbog tih saznanja o njihovim planovima kontrolisala na ulazu u Doboj, a tokom istrage u jednom od vozila pronađeno je čak 30 ratnih zastava BiH.

Hasanović je u Sudu BiH osuđen na godinu dana zatvora za terorizam, odnosno zbog ratovanja u Siriji, gdje otišao kao pripadnik selefijske organizacije u BiH i ratovao na strani Islamske države. Dobojska policija prvo zaustavila je “mercedes” koji je vozio Muradif Muratović, a u kojem su bili Hasanović, Asim Fazlić iz Kalesije, te Šeherzada Ibrahimović iz Tuzle. Kako je saopšteno iz Policijske uprave Doboj navodeći inicijale, pomenuti su kontrolisani jer se radi o bezbjednosno interesantnim licima. Pojasnili su da je nakon zaustavljanja “mercedesa” iza njega stalo još šest automobila kako bi vidjeli šta se dešava, te su izazvali gužvu.

Kako saznajemo policija je daljom istragom na jednoj benzinskoj pumpi u Doboju kontrolom “BMV-a” koji je vozio Eldar Bureković pronašla 30 ratnih zastava BiH. Zajedno s Burekovićem u vozilu je bio i Ensar Hodžić.

– Osobe u automobilu “BMV” kontrolisane su na parkingu jedne benzinske pumpe u Doboju. Vozilo je tu parkirala osoba E. B. iz Zenice, s kojim je bio E. H, a obje osobe su interesantne za službu i poslove bezbjednosti. U prtljažniku vozila pronađeno je 30 bijelih zastava na kojima se nalazio plavi grb sa ljiljanima. Osoba E. B. sankcionisana je zbog prekršaja iz člana Zakona o javnom redu i miru RS – saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Navodeći inicijale, istakli su da je daljim provjerama utvrđeno da su Hasanović i Fazlić evidentirani u službenim evidencijama MUP RS zbog terorizma i ekstremizma. Izvor blizak istrazi kazao je da su postojale operativne informacije da kontrolisane osobe žele izazvati incidente na proslavi Dana Republike Srpske. Svih šest osoba je nakon ispitivanja u policiji pušteno na slobodu.

Snimak

Na Fejsbuk stranici političkog pokreta “Vjera narod država” postavljen je video-snimak u kojem jedan od učesnika govori da 9. januara idu u Banjaluku da klanjaju u džamiji Ferhadiji. Naglasio je da to za Bošnjake ima posebno značenje. Istakao je da su imali incident, kako ih je policija bez razloga zaustavila i da su ostala dva auta. Ta osoba je istakla da imaju poruku za sve Bošnjake i Milorada Dodika, te je otpjevala pjesmu “Bosnom behar probeharao..”, te dodao Alah je jedan, vjera narod država uz specifičan turski pozdrav.

Patrijarh Porfirije pozitivan na virus korona

Cvijanović: Džaferovićeva izjava – odvratna i teška uvreda