Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dimitrije Ćeranić izjavio je Srni da je ono što je pruženo Dejtonskim mirovnim sporazumom jedini garant opstanka srpskog naroda u BiH i istakao da je bitno da predstavnici Republike Srpske izdrže sve pritiske i ne dozvole nasilnu promjenu ovog dokumenta.

Ćeranić smatra da će položaj Republike Srpske u narednim godinama sigurno da bude zajamčen slovom Dejtonskog mirovnog sporazuma, a priča o nekakvom njegovom duhu samo je zamagljivanje istine i pokušaj da se nametnu prislne promjene koje niti su u skladu sa slovom tog dokumenta, a ni njegovog aneksa koji predstavlja Ustav BiH.

On je istakao da je sada, nakon 28 godina od parafiranja, značaj Dejtonskog mirovnog sporazuma i veći nego što je bio tada.

Ćeranić je ukazao da pokušaji promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji su bili učestali, kako od visokih predstavnika u BiH, tako i od političkih predstavnika iz FBiH, govore o njegovom značaju i koliki je garant pozicije Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

“Nastankom BiH prije 28 godina u Dejtonskom mirovnom sporazumu zagarantovan je položaj Republike Srpske kao entiteta BiH i srpskog naroda, kao jednog od tri konstitutivna naroda. Svi ovi pokušaji za promjenom Dejtonskog mirovnog sporazuma niti su bili u skladu sa pravom, niti sa dobrim običajima koji se mogu koristiti za neke izmjene ustavnog položaja bilo kojeg od entiteta u BiH”, rekao je Ćeranić.

On je dodao da sve ove izmjene u pogledu nadležnosti BiH, takozvanih prenesenih, mogle bi da se ocjenjuju sa pozicije Dejtonskog mirovnog sporazuma kao protivpravne i nezakonite.

Ćeranić je ocijenio da Republika Srpska treba da se strogo drži Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma i da se tako izbori za svoje ustavne nadležnosti koje joj niko ne može oduzeti, ukoliko ona ne bude pristala na te promjene.

“Bitno je da politički predstavnici Republike Srpske na odgovornim funkcijama izdrže sve pritiske i da ne dozvole nasilnu promjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma niti bilo kakve pokušaje pravnih i političkih dogovora u vezi s tim”, poručio je Ćeranić.

Punih 28 godina navršilo se danas od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.Izvor:
Share.