in

Borenović: Vlast Republike Srpske prihvatila agresiju na Ukrajinu, sankcije Rusiji i genocid u Srebrenici!

Foto: pdp.rs.ba

“Izabrali ste i prihvatili agresiju na Ukrajinu (predzadnji pasus preambule), genocid u Srebrenici (tačka 3. odluke sudova) i sankcije Rusiji (tačka 9. usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU).”

Ovo je objavio na svome Twitter nalogu predjsendik PDP-a Branislav Borenović, reagujući na objave Radovana Kovačevića koji je optužio Borenovića jer nije sjedio sa predstavnicima srpskih stranaka poručivši kako je “izabrao raju”.

“Izabrali ste i prihvatili agresiju na Ukrajinu (predzadnji pasus preambule), genocid u Srebrenici (tačka 3. odluke sudova) i sankcije Rusiji (tačka 9. usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU).
To ste vi, prevaranti!”, objavio je Borenović uz fotografije dokumenata.

U Sporazumu koji su prihvatili bh. lideri, između ostalog, se navodi:

– Učesnici se pozivaju na zajedničku Izjavu članova Predsjedništva BiH povodom 25 godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma. Prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornosti prema svim građanima BiH imajući u vidu Rezoluciju Generalne skupštine UN ES-11/1 o agresiji na Ukrajinu, usvojenu 2. marta 2022. godine.

– Nastavljaju usklađivanje BiH sa Zajedničkom spoljnom i sigurnosnom politikom EU uključujući implementaciju i saradnju u oblastima obuhvaćenim Zajedničkom spoljnom i sigurnosnom politikom Evropske unije u skladu sa članom 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Takođe, ovim dokumentom prihvaćene su i sve odluke domaćih i međunarodnih sudova…

Sporazum su prihvatili Milorad Dodik (SNSD), Nenad Stevandić (US) i Petar Đokić (SP), kao i lideri iz Sarajeva predsjednik i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, te lideri DF-a Željko Кomšić, stranke Naroda i pravde Elmedin Кonaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Sastanak u Briselu sa bh. liderima održan je u organizaciji predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela.

Grci iz Marijupolja prekinuli ćutanje: Mediji objavili svedočenja o zločinima „Azova“

Dodik: Sačuvana dejtonska ovlaštenja RS u Briselu