in

Akcija “Staza”: Uhapšeno 19 osoba, za jednim licem se traga

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske provode akciju “Staza” na području Trebinja, Foče i drugih općina, u kojoj je do sada uhapšeno 19 osoba i zaplijenjeno 400 kilograma opojne droge marihuana, saopćeno je iz MUP-a.

Iz Tužilaštva BiH saopštili su da su tužioci iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju na terenu, gdje koordiniraju rad ovlaštenih policijskih službenika.

“U akciji učestvuje više desetina policajaca MUP-a Republike Srpske, a hapšenja i pretresi vrše se na više lokacija, na području Foče i Hercegovine. Akcija je usmjerena na osobe osumnjičene da su duži vremenski period vršile krivična djela organizovanog kriminala povezana s krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, kao i nedozvoljenog prometa oružja, voje opreme i proizvoda dvojne namjene”, kažu iz Tužilaštva BiH.

Dodali su da su, prema prikupljenim dokazima, osumnjičene osobe koje su pod istragom povezane s organizovanim kriminalnim grupama iz zemalja regiona.

“Meta akcija je veći broj osumnjičenih, koji su pod istragom i sumnjiče se da su imali podijeljene uloge u počinjenju teških krivičnih djela, s ostvarivanjem velike nezakonite imovinske koristi. Tokom akcije je zaplijenjena i veća količina opojne droge, a na području Foče zaplijenjena je i specijalna oprema namijenjena proizvodnji narkotika”, dodaju iz tužilaštva.

Ove aktivnosti, zaključili su iz Tužilaštva, predstavljaju nastavak odlučne borbe protiv organizovanih struktura narko-kriminala, koje djeluju u BiH i zemljama regiona.

“U okviru akcije ostvarena je značajna međunarodna saradnja. Među osumnjičenima ima i ovlaštenih službenih osoba, koje se sumnjiče za pružanje podrške pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa”, zaključili su iz Tužilaštva BiH, uz napomenu da u interesu istrage ne mogu dati više detalja.

Udaje se Rada Manojlović

Đurđević: Na narednoj sjednici o prijedlogu subvencije prevoza đaka