in

Vulin: Pišite nam kada u EU budete primali slobodne zemlje i narode

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin poručio je, povodom zahtjeva nekoliko poslanika Evropskog parlamenta (EP) iz redova liberala da se zamrznu pregovori sa Srbijom i obustavi finansijska pomoći EU zbog neuvođenja sankcija Rusiji, da se Srbiji obrate onda kada u članstvo budu primali slobodne zemlje i narode.

“Kada je u martu 1941. godine Srbima stigao zahtjev sila Osovine u kome se od Srba traži da se bezuslovno svrstaju i postanu logistika za napad na SSSR, Srbi su izašli na ulice i svrstali se uz bolju stranu svijeta. Većina zemalja iz kojih dolaze potpisnici ultimatuma liberala, ne može da se pohvali otporom svojih dedova nacistima”, rekao je Vulin, saopšteno je iz Pokreta socijalista.

Vjerovatno zato liberali iz Evropskog parlamenta koji su zatražili da Srbija raskine svoje vjekovne veze sa Rusijom i počne da misli tuđom glavom, kako je dodao Vulin, nisu znali za martovski ultimatum Srbima iz 1941. godine.

“Da jesu, znali bi da su Srbi slobodarski narod i da ih vodi Aleksandar Vučić koji politiku Srbije vodi u skladu sa interesima svog naroda, a ne ucjenama. Ako Evropska unija želi Srbiju samo pod uslovom da napusti i sebe i svoje prijatelje, onda Srbiji nije ni mesto u takvoj Evropskoj uniji. Pišite nam ponovo kada u članstvo budete primali slobodne zemlje i narode”, istakao je Vulin

Devet poslanika u EP, iz liberalne grupe “Obnovimo Evropu” (Renew Europe), poslala je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen i visokom predstavniku Žozepu Borelu, u kojem traže privremeno zamrzavanje pregovora sa Srbijom i obustavljanje finansijske pomoći EU dok se ne uskladi sa pozicijama EU po pitanju Rusije.

Pismo, su pored ostalih potpisali Nikola Ber, potpredsjednica EP i članica vladajuće Slobodne demokratske partije Njemačke, Klemen Grošelj iz Slovenije, Ilhan Kjucuk iz Bugarske, Petras Auštevicius iz Litvanije, Urmas Paet iz Estonije i Bart Grotijus iz Holandije, prenio je N1.

Beogradskom profesoru zabranjen ulazak u BiH jer predstavlja opasnost po bezbednost BiH

Džaferović potvrdio da je OBA zabranila ulazak Koviću u BiH