in

Vučić: Srbija planira kupovinu Rafala

Foto: Depositphotos

Srbija planira da nabavi francuske borbene avione rafale, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za Rojters.

To, prema navodima britanske novinske agencije, eksperti vide kao “najnoviji znak da se Beograd distancira od tradicionalnog snabdevača oružjem i saveznika Rusije”.

“Pregovarali smo godinu dana o ovoj kupovini 12 novih aviona godišnje i takođe planiramo da kupimo još 12 korišćenih aviona iz druge zemlje”, kazao je Vučić.

Srbija i “Dassault Aviation”, francuska kompanija za proizvodnju vojnih i poslovnih aviona, razgovarali su o kupoprodaji 12 aviona, objavio je francuski “Tribjun vikli” prošle nedjelje.

Rojters podsjeća da je prije tri godine Srbija kupila Mistral, francuski sistem zemlja-vazduh, a 2016. godine je kupila helikoptere od “Erbasa”.

“Zainteresovani smo nabavku rafala, gledamo najbolji način da ih kupimo, a da ne ugrozimo naše javne finansije”, dodao je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao da Beograd takođe razmatra kupovinu dodatnih aviona kako bi zamijenila letilice napravljene u bivšoj Jugoslaviji.

Vulin: Bolje ne ići u EU, ako su sankcije Rusiji ulaznica

U BiH uvezene iste količine žitarica, a skuplje za 12 miliona