in

Vučić čestitao Dan Republike: Neka živi Srpska, neka živi Srbija

Foto: Depositphotos

Srbija će Republici Srpskoj biti najsnažnije uporište i oslonac jer su veze koje ih spajaju, kao braću koja su kroz istoriju dijelila i dobro i zlo, neraskidive i vječne, naveo je predsjednik Aleksandar Vučić u čestitki povodom 9. januara – Dana Republike.

“Svim građanima Republike Srpske želim da uvek u miru i dobru slave praznike, da se radujemo zajedništvu i vezama koje niko ne može da raskine, da vodimo računa o našim potomcima, poštujući pretke i da nastavimo da radimo na projektima koji nas povezuju i grade bolju i sigurnu budućnost za sve. Neka živi Srpska! Neka živi Srbija!”, navedeno je u čestitki predsjednika Srbije.

Vučić je uputio čestitku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, uz najbolje želje za napredak, mir i blagostanje svih građana i poruku da se Srbi raduju zajedništvu i vezama koje niko ne može da raskine, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

On je naveo da se srpski narod, dok istovremeno obilježava i dan posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu, podsjeća da se moć jednog naroda mjeri snagom njegovog jedinstva i nepokolebljivosti u očuvanju duhovnosti, jezika, pisma, identiteta, istorijskog i kulturnog nasljeđa.

“A, njegova veličina – negovanjem najviših moralnih i ljudskih vrednosti i ideala, kao i spremnosti da svoje dobro podeli sa drugima. Upravo takva Republika Srpska treba da ostane pokretač prosperiteta i temelj stabilnosti uprkos svim izazovima”, naveo je Vučić.

Vučić je poručio da se nastavlja zajednička borba za mir i blagostanje – radom, znanjem, kreativnošću i dobrom voljom prema svima koji su spremni da iskreno prihvate pruženu ruku saradnje, kako bi cijeli region krenuo putem napretka, na dobrobit svih građana koji žive na ovim prostorima.

“Srbija će, kao i do sada, dosledno podržavati sprovođenje odredaba Dejtonskog sporazuma, poštujući integritet BiH, kao i integritet Srpske u njenim ustavnim okvirima”, naglasio je Vučić i dodao da će Srbija, u takvim nastojanjima, kao i uvijek do sada, Srpskoj biti najsnažnije uporište i oslonac.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda

Srećan Dan Republike Srpske!

Kovač: Bila mi je čast da kao ministar prisustvujem obilježavanju Dana Republike Srpske