in

Veliki prikaz naoružanja Vojske Srbije „Štit 2022“

Foto: Ministerstvo odbrane Srbije

Na Batajničkom aerodromu danas će biti održana vježba “Štit 2022” tokom koje će biti predstavljeno više od 300 borbenih sredstava Vojske Srbije, među kojima i najnoviji kineski raketni sistem.

Vježba “Štit 2022” počinje u 11 časova na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, a prikazu sposobnosti Vojske Srbije prisustvovaće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Stefanović je najavio da će posjetioci imati priliku da vide oko 60 letjelica i više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme, a među njima i 20 “Pasarsa”, srpske “lazare” i “miloše”, divizion haubica “nora” i sve što je razvijeno proteklih godina.

On je istakao da će biti pokazani i potpuno naoružani “pegazi” – bespilotne letjelice rađene u kooperaciji sa partnerima iz Kine.

Prema njegovim riječima, građani će moći da vide sve najsavremenije u sistemima ratnog vazduhoplovstva i prtivvazduhoplovne odbrane, kao i sve što je napravljeno za kopnenu vojsku.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović rekao je da će vježba biti dobra prilika da se u koordinaciji i sadejstvu s pripadnicima kopnene vojske na zemlji pokaže dio sposobnosti ne samo 63. padobranske brigade i 72. brigada za specijalne operacije, već i lovačke i lovačko-bombarderske avijacije.

“Biće tu i helikopterski desant, a završiće se sa vazduhoplovnim defileom i demo skokom pripadnika 63. padobranske brigade”, rekao je Mojsilović.

On je naveo da će posjetioci moći da vide i kineski raketni sistem srednjeg dometa – najnovije naoružanje koje je Vojska Srbije dobila, a koje će biti u sistemu PVO.

Prikaz organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

Počelo je: Tramp i Mask ulaze u rat na dva fronta protiv Zapadne „tvrđave“

Veliki požar u Banjaluci, izgorela zgrada IRB