in

Stoltenberg: ZSO ključ za normalizaciju odnosa

Foto: Twitter / @JensStoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je osnivanje Zajednice srpskih opština ključ za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

On je na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog jer je to, istakao je, jedini put ka miru.

“Razgovarali smo i o tenzijama na severu Kosova i značaju mirovne misije Kfor koja dve decenije garantuje bezbjednost, nastavićemo to da činimo nepristrasno i u okviru mandata. Pripadnici Kfora su pretrpeli napade, vidjeli smo nemire u septembru, počinioci moraju da se izvedu pred lice pravde”, rekao je Stoltenberg, prenosi Tanjug.

On je rekao da jre nakon toga kfor rasporedio 2.000 vojnika na KiM, što je najveće pojačanje Kfora u protekloj deceniji i istakao da podržava koordinaciju vojske i Kfora.

“Računam na sve strane da smanje tenzije i uzdrže se od eskalarotrnih postupaka. Gomilanje snaga Vojske Srbije blizu prelaza ne bi pomoglo”, rekao je on.

Stoltenberg je istakao da NATO i Srbija sarađuju odlično kriz Program za mir i u brojnim drugim oblastima, poput energetske bezbjednosti.

“Radujem se da vidimo primere dobre saradnje kada se radi o naučnicima koji rade sa nama”, rekao je on.

Naglasio je da je sa Vučićem razgovarao i o zajedničkim vojnim vježbama, kojih je bilo i ranije, kao i o Ukrajini.

“Nastavljamo da kritikujemo agresiju na Ukrajinu dok ulazimo u drugu zimu rata”, zaključio je on.

Slava MUP-a Republike Srpske: Položeni vijenci na spomen-obilježje

38-godišnjak vozio bez dozvole i sa 20.500 KM neplaćenih kazni