in

Srpsko tužilaštvo traži “lažnog” svjedoka od Hrvatske

Više javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od hrvatskih nadležnih organa podatke o svjedoku iz tamošnjeg procesa za ratni zločin u Glini – Koste Danilovića, koji je na suđenju, pored ostalog, rekao da je “tamo video sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kako govori koga će ubiti, a koga će zaklati”.

Zbog ovih navoda beogradsko tužilaštvo formiralo je predmet u pravcu utvrđivanja uslova i pretpostavki za krivično gonjenje zbog krivičnog dijela “Izazivanje panike i nereda” ili krivičnog dijela “Davanje lažnog iskaza”, s obzirom na to da je tekst o njegovom svjedočenju objavio portal “Telegram.hr”, 28. oktobra, a koji su prenijeli i srpski mediji, što je izazvalo uznemirenje javnosti u Srbiji.

Tim povodom je Više javno tužilaštvo u Beogradu uputilo zamolnicu Hrvatskoj, u koju je Tanjug imao uvid.

U zamolnici tužilaštvo shodno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći traži od nadležnih hrvatskih organa da mu dostavi lične podatke svjedoka Danilovića i posebno da navedu da li je on državljanin Republike Srbije.

Danilović je svjedočio u postupku protiv predsjednika Ratnog predsjedništva Gline Dušana Jovića, koji je 2010. godine optužen za ratne zločine izvršene od septembra 1991. godine do aprila 1992. godine na području Gline.

U prilogu zamolnice tužilaštvo je ukazalo na sve oblike izvršenja krivičnih dijela “Izazivanje panike i nereda” i Davanje lažnog iskaza”, za koje je, u zavisnosti od oblika, zaprećena kazna do osam, odnosno do pet godina zatvora.

Sembersku ravnicu nije htio zamijeniti švajcarskim brdima

Savjetnik Milorada Dodika uhapšen zbog posjedovanja kokaina i ekstazija