in

Policajci nisu krivi za odavanje službene tajne kada je Vučić napadnut u Potočarima

Foto: bg.vi.sud.rs

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas dvojicu bivših policajaca od optužbi za odavanje službene tajne, u vezi sa njihovim aktivnostima prilikom posjete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima, u julu 2015. godine, kada je bio napadnut.

Sud je zaključio da oni nisu krivi za krivično djelo odavanje službene tajne, jer tužilaštvo nije dokazalo da je nastupila štetna posljedica po službu, odnosno MUP, što je bitan uslov za ovo krivično djelo, rekao je sudija Zoran Ðorđević.

“Da bi postojalo krivično delo odavanje službene tajne potrebno je da budu ispunjena dva kumulativna uslova – da je podatak koji je objavljen zakonom predviđen kao službena tajna, a drugi je da je nastupila štetna posledica, što nije dokazano”, naveo je sudija.

Na ovu presudu Više javno tužilaštvo će uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Presuda Mladenu Trboviću i Milanu Dumanoviću javno je objavljena, u skladu sa zakonom, iako je ovaj postupak od početka bio zatvoren za javnost, zbog zaštite “nacionalne bezbednosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu”, odnosno radi čuvanja tajnosti podataka koji predstavljaju službenu tajnu.

Javno je objavljena samo izreka presude bez detaljnog, takođe zbog zaštite tajnosti podataka.

Trbović danas nije prisustvovao objavljivanju presude.

Dumanović i Trbović su optuženi za krivično djelo odavanje službene tajne, odnosno, zato što su u izjavama medijima odali tajne podatke u vezi sa svojim radom u Potočarima.

Bili su uhapšeni 31. decembra 2016, a 7. februara 2017. godine su pušteni da se brane sa slobode.

Detalji optužnice nisu javno saopšteni.

Prema pisanju nekih medija, sumnja se da su Trbović i Dumanović u izjavama za Al Džaziru Balkans 11. oktobra 2016. naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na tadašnjeg srpskog premijera.

Mladići iz Gradiške uhapšeni zbog nezakonitog lova i ribolova

Stravičan sudar kamiona i automobila, ima povrijeđenih