in

Pala Vlada Crne Gore

Foto: ura.org.me

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su nepovjerenje Vladi Crne Gore premijera Dritana Adamovića.

Za nepovjerenje Vladi, za koje se glasalo na inicijativu pet stranaka predvođenih Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića, izjasnilo se 50 poslanika, dok je protiv bio jedan poslanik.

Ukupno je glasao 51 poslanik od 81 u crnogorskom parlamentu.

Za pad Vlade, osim podnosilaca današnje inicijative o nepovjerenju (DPS, SD, SDP, LP, DUA), glasali su poslanici Demokrata, Bošnjačke stranke i Prave i Ujedinjene Crne Gore.

Poslanici DF-a, koalicije “Crno na bijelo” i SNP-a, kao i poslanik Demosa Miodrag Lekić, su uoči glasanja napustili skupštinsku salu.

Demokrate: Sutra mogu početi pregovori o formiranju nove vlade

Pregovori o formiranju nove vlade na osnovu izborne volje građana od 30. avgusta 2020. godine mogu početi već sutra, saopštilo je Predsedništvo Demokratske Crne Gore.

Demokrate su saopštile da kompletan sastav Predsjedništva te stranke jednoglasno i snažno podržava odluku njihovog kluba poslanika da glasa za nepovjerenje Vladi, prenosi portal RTCG.

“Predsjedništvo Demokrata ostavilo je mogućnost predsjedniku Vlade da do trenutka glasanja dostavi usaglašenu pisanu strukturu Vlade sa potpisima 32 poslanika ili podnese ostavku”, navedeno je u saopštenju.

Demokrate ocjenjuju da se, pošto to nije učinjeno, akt Kluba poslanika smatra jedinim mogućim da zaustavi dalji sunovrat države sa Vladom DPS-a nastalom, kako navode, izdajom izborne volje građana Crne Gore.

Takođe se ističe da Demokrate neće ulaziti u “DPS-URA-SNP kombinatorike”.

URA: Rušenje Vlade plod dogovora Đukanovića i Bečića

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić izjavio je da je sve sto se desilo sinoć u Skupštini Crne Gore, direktno plod dogovora predsjednika DPS-a Mila Đukanovića i predsjednika Demokrata Alekse Bečića.

Mikić je ocijenio da je to u politici legitimno, ali je dodao da je važno da građani to znaju, prenosi portal RTCG.

Prema riječima Mikića, šta će se dalje događati zavisi od većine koju su sinoć u parlamentu “formirale Demokrate i DPS”.

“Što se nas tiče imamo samo jednu poruku – neka je srećno u oba doma. Umjesto da glasaju za nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, za nastavak započetih reformi, za nastavak borbe za vladavinu prava i pravnu državu, kolege iz Demokrata su ponešeni mržnjom koju osjećaju prema URI i njenom lideru odlučile da glasaju onako kako su priželjkivale organizovane kriminalne grupe, neformalni centri moći, što nas opet vodi u produbljivanje podjela, mrznju i ekstremizam”, rekao je Mikić.

Mandić: Na čast Abazoviću što je potpisao Temeljni ugovor

Jedan od lidera DF i predsjednik Nove srpske deokratije Andrija Mandić pokazao je sinoć poslanima papir sa potpisom 20 poslanika koji su podržali prijedlog za rekonstrukciju vlade i dodao da je to sa potpisima CnB i SNP već 29 potpisa i da ako se tome doda glas Demosa Miodraga Lekića – 30 potpisa podrške.

Mandić je rekao da DF želi da pruži ruku premijeru Dritanu Abazoviću u trenutku kada je, kako je rekao, pokazao da želi da se otme uticaju pojedinih međunarodnih adresa koje nisu dobronamjerne.

Rekao je da su tačke poveznice borba protiv onih koji su opljačkali Crnu Goru.

“Sumnjao sam da možete uraditi što ste uradili – po pitanju kriminala, odnosu prema SPC, najbrojnijoj vjerskoj zajednici na ovim prostorima, i to ne može da se zaboravi. Mora da se uvažava. I ono što je danas saopšteno, što povlači rizik za vlastiti život… Kada to saopšti premijer, postoji osnov da se formira vlada koja bi na prvo mjesto stavila borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, rekao je Mandić.

Crnoj Gori bi, kaže Mandić, u takvom stanju bila potrebna jedna akcija “Sablja”, poput one koja se dogodila u Srbiji.

Istakao je da se Abazovićeva vlada obara zbog Temeljnog ugovora sa SPC, ali i od onih koji su, kazao je, veoma zainteresovani da mogu da nastave da rade poslove koje su radili ranije.

“Večeras, kad padne vlada, slaviće u Geneksu, Bemaksu, slaviće narko dileri, šverceri cigara i svako će reći – Milo Đukanović je oborio vladu”, kazao je Mandić.

Odajući priznanje Abazoviću, Mandić je rekao da treba da mu služi na čast sve ono što je kao premijer danas izgovorio u parlamentu i dodao da treba da mu služi na čast što je sa SPC potpisao Temeljni ugovor.

Mandić je pozvao Abazovića da, preko generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), učini javnim imena “Sedme uprave koja je 1997. osnovana u crnogorskoj službi bezbjednosti”. Možda, istakao je, tamo nađete i ubice Zorana Đinđića.

Mandić je pozvao Abazovića da vrijeme koje mu stoji na raspolaganju u tehničkoj vladi iskoristi da dodatno raskrinka, kako je rekao, “crnogorske bitange i lopove, narko dilere i švercere cigara, jer imate mogućnost da to uradite u veoma kratkom roku”.

Mitrović: Skeptični smo, ostaje rampa za Svilaj dok se ne riješi Gradiška

Krokodil plivao i vukao tijelo čovjeka (VIDEO)