in

Hrvatska spremna da plati kauciju za Tačija i druge pripadnike OVK

Hrvatski državni službenik Ermina Ljekaj Prljaskaj izjavila je da je Hrvatska raspoložena da obezbijedi kauciju za nekadašnjeg vođu terorističke OVK Hašima Tačija i druge haške pritvorenike, prenosi “Reporteri”.

“Postoji mogućnost da Hrvatska da garanciju, za sada nema zvanične ponude. Verujem da je Hrvatska raspoložena i u četvrtak će ministar spoljnih poslova posetiti Ministarstvo spoljnih poslova u Prištini”, rekla je Prljaskaj, prenosi “Kosovo onlajn”.

Ona je, između ostalog, navela i da Hrvatska lobira za liberalizaciju viznog režima za građane samoproglašenog Kosova.

Bivši komandant OVK na području Košare Hisen Beriša izjavio je juče da, poslije Slovenije i Austrije, Hrvatska nudi kauciju za haške optuženike.

On je naveo je da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponudio da bude garancija u Specijalnom sudu za puštanje Hašima Tačija i drugih da se brane sa slobode.

“Moj prijatelj iz Hrvatske rekao mi je da je hrvatski predsjednik ponudio da bude garant za puštanje na privremenu slobodu za sve koji su tamo”, rekao je Beriša.

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu pripremilo je dokaze na više od 40.000 strana protiv čelnika OVK, među kojima su Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi, koji su od 5. novembra u pritvoru.

Portal “Kosovo onlajn” prenosi pisanje prištinskih medija da je odbrana sedmorice bivših lidera OVK u Specijalnom sudu u Hagu koštala budžet samoproglašenog Kosova 1.578.857 evra.

Kompanija Verizon prodala Yahoo i AOL za pet milijardi dolara

Samoproglašeno Kosovo će tužiti Srbiju za genocid