in

Haker koji je upao u A1 i tražio pola miliona dolara ide u osnovnu školu

Haker koji je upao u sistem A1 i ukrao lične podatke najmanje 100.000 korisni-ka tog telekoma, kako saznajemo, ide u osnovnu školu.

Kako su prenijeli hrvatski mediji, policija je počinioca svrstala u kategoriju mlađeg maloljetni-ka, što je termin koji obuhvata tinejdžere od 14 do 16 godina.

Međutim, kako mediji neslužbeno saznaju, haker koji je upao u A1, ukrao lične podatke i tražio oko pola miliona dolara u kriptovalutama ima nepunih 15 godina.

Policija ga je navodno prekjuče sačekala kada je došao iz škole, a postupanje su obavili u prisustvu roditelja. Pretražili su porodičnu kuću, u kojoj su, prema Indexovim informacijama, pronašli opremu kojom je djelo počinjeno. Kako se radi o maloljetniku, policija nije izlazila s detaljnijim informacijama o njemu.

“Već drugi dan sprovodimo intenzivno kriminalis-tičko istraživanje nad jednom maloljetnom osobom koja ima prebivalište na području Brodsko-posav-ske županije, a zbog sumnje da je počinila kazneno djelo oštećenje računarskih podataka i zloupotreba naprava na štetu A1 Hrvatska”, rečeno je.

“Radi se o maloljetnoj osobi, nećemo više izlaziti s detaljima istrage”, rečeno je.

Podsjetimo, ovaj maloljetni haker je od A1 tražio oko 500.000 dolara u kriptovalutama kao uslov da ne objavi lične podatke korisnika na dark webu. Tražio je 150 etereuma (ETH).

Indexu je javio da mu u roku od 72 sata, koji je zadao, nije uplaćen traženi iznos te da je objavio podatke na dark webu. Međutim, kada je Index zatražio dokaz, više nije odgovarao.

Spriječeno hapšenje Kristijana Ronalda

Dodik o Komšićevoj čestitki: Lažnoj državi od lažnog člana Predsjedništva