in

Đukanović: Nije trenutak za posjetu Srbiji, idem u Prištinu

Foto: Depositphotos

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je da se u ovom trenutku ne može govoriti o njegovoj eventualnoj posjeti Srbiji, ali je potvrdio da će u narednim mjesecima posjetiti tzv. Kosovo.

Đukanović je u intervjuu za prištinsku KTV rekao da će njegova posjeta tzv. Kosovu biti, kako je naveo, doprinos “međudržavnom razumijevanju i jačanju tradicije dobrih crnogorsko-albanskih odnosa”.

O eventualnoj posjeti Srbiji, Ðukanović kaže da se o tome u ovom trenutku ne može govoriti, zbog, kako kaže, narušenih političkih odnosa dvije zemlje.

“Jasan vam je uzrok narušenih političkih odnosa naše dvije zemlje posljednjih godina”.

Crnogorski predsjednik tvrdi da je on apsolutno spreman da razgovara sa svima, a posebno, kaže, sa susjedima, zemljama regiona po, jasnim političkim principima.

Takođe, tvrdi da nije onaj koji bira svoje sagovornike.

“I, nisam od onih koji biraju sagovornike, niti sam taj koji želi ovog ili onog predsjednika iz Srbije. Srbija bira svog predsjednika, neka ga bira sa srećom kako građani Srbije žele”, rekao je Ðukanović.

O dijalogu Beograda i Prištine, Ðukanović kaže da je važno da, kako navodi, “obe strane pokažu odgovornost i pokušaju da razviju dijalog ka konačnom rješenju”.

Podsjetio je da je Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost jer, kako je rekao, smatra da je to jedini pravi pogled na buducćnost.

“Dakle, za mene je potpuno legitiman interes Kosova da bude dio evropskih i evroatlantskih integracija. Duboko sam ubijeđen da je ključni problem ovog regiona njegova nestabilnost i mnogo puta sam rekao da imamo mnogo dokaza, kako u prošlosti tako i u novijoj istoriji, koji pokazuju da nemamo dovoljno pouzdane mehanizme naše regionalne stabilnosti”, kaže Ðukanović i dodaje:

“U slučaju odnosa Kosova i Srbije, veoma je važno da obe strane pokažu odgovornost prema započetom dijalogu i pokušaju da ovaj dijalog razvijaju do konačnog rješenja. Stav Crne Gore je jasan. Crna Gora je prihvatila nezavisnost Kosova jer je i tada i sada bila uvjerena da je to jedini pravi pogled na budućnost”.

Govoreći o najavljenoj posjeti tzv. Kosovu, Ðukanović je naveo da su “odnosi dvije zemlje odnosi uvažavanja, međusobnog poštovanja, dobrosusjedstva”.

“Gdje god da smo se sreli i sastali (sa liderima Kosova) na mnogim mjestima, rekao bih da je to bio izuzetno primjeran odnos. Uvjeren sam da ćemo kao lideri obe zemlje doprinijeti što boljem povjerenju između naših zemalja i da ćemo nastaviti ovu praksu i tradiciju”, rekao je Ðukanović.

Stupila na snagu nova Uredba, maske definitivno prošlost

Gorivo u Srpskoj pojeftinjuje iduće sedmice