in

Đorđe Mihailović više nije čuvar “Zejtinlika”, evo ko je novi

Đorđe Mihailović (94) nije više čuvar srpskog vojničkog groblja “Zejtinlik” u Solunu.

Naime, on je na ovom mjestu proveo više od pola vijeka, a razlog odstupanja sa mjesta čuvara jeste narušeno zdravlje.

“Čika Đorđa su malo izdale noge, ali se dobro oseća”, rekao je Krstimir Copas, novi čuvar groblja.

Krstimir je inače po ocu Grk, a po majci Srbin.

Na pitanje da li i njegovi preci leže na groblju, pa je tako dobio posao, on kaže da nema predaka na “Zejtinliku”, nego je to mjesto dobio zahvaljujući povjerenju koje je stekao.

“Ja sam već 30 godina u Solunu. Sarađivao sam kroz građevinsku firmu u kojoj sam radio sa našim konzulatom ovde, i stekao sam poverenje, tako da su mi ponudili da postanem čuvar“, priča Krstimir.

Za one koji ne znaju, bilo je nekih peripetija oko toga ko će naslijediti čika Đorđa, potomka prvog čuvara, njegovog djeda Save, Srbina iz Grblja kod Boke kotorske.

Nekoliko godina je u igri bio njegov zamjenik Predrag Nedeljković iz Kraljeva, ali pošto mu je krajem prošle godine istekao ugovor, nije mu produžen.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković napisao je 24. decembra prošle godine na Instagramu da će “država umeti da zaštiti našeg čestitog starinu Đorđa Mihailovića i naše vojničko groblje Zejtinlik od samovolje, bahatosti i nedoličnog ponašanja pojedinaca. Čuvari naše svetinje mogu da budu samo izvanredni ljudi, koji su moralno i na svaki drugi način dostojni veličine naših predaka na Solunskom frontu, a Predrag Nedeljković nije takva osoba“.

Miloš Stanišić napustio DNS

Poziv na bojkot pumpi za vikend zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva