in

Čvrsta obećanja 14 zemalja za povlačenje priznanja Kosova

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Srbija ima čvrsta obećanja 14 zemalja, koje su spremne da povuku svoje odluke o priznavanju samoproglašenog Kosova, pišu “Večernje novosti”.

Ukoliko Priština zvanično podnese kandidaturu za prijem u Savjet Evrope i Partnerstvo za mir, koje je predvorje NATO-a, Srbija će odgovoriti kampanjom otpriznavanja, navodi beogradski list.

List navodi da najava premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, nakon sastanka u Berlinu sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, o podnošenju kandidature za članstvo Prištine u u međunarodnim orgnaizacijama, predstavlja grubo kršenje Vašingtonskog sporazuma.

To, kako se navodi u tekstu, otvara mogućnost Srbiji da odstupi od dogovora postignutog za vrijeme mandata američkog predsjednika Donalda Trampa.

Diplomata u penziji Zoran Milivojević kaže za “Novosti” da ovo nije samo Kurtijev istup, već je riječ o sinhronizovanoj operaciji sa Zapadom, u koju je Šolc i te kako upućen.

“Ovo je nastojanje da se potvrdi `kosovska državnost` i da se uključi u međunarodne organizacije koje kontroliše Zapad”, rekao je Milivojević, dodajući da u tom slučaju Srbija ima “odriješne ruke”.

Banjalučanka osvojila “Gospodina Savršenog”

Vučić: Nikoga 1999. nije interesovao teritorijalni integritet Srbije