in

Crnković: Zagreb naplaćuje podatke o radioaktivnom otpadu

Prijetnja od radioaktivnog i drugog opasnog otpada uz Unu traje više od 20 godina, a krajnje je apsurdno ignorisanje i BiH i njenih građana kada je riječ o planovima i radovima na Trgovskoj gori, te smo morali ići u Zagreb u “informativni centar”, koji je ni manje ni više nego muzejska postavka. Da stvar bude apsurdnija, centar je u muzeju, tako da se informisanje naplaćuje kroz ulaznicu.

Tvrdi to za “Glas” predsjednik udruženja “Grin tim” Mario Crnković koji je i član Ekspertskog tima BiH za praćenje aktivnosti na Trgovskoj gori, gdje Hrvatska planira da skladišti otpad i istrošeno nuklearno gorivo iz nuklearne elektrane “Krško”, a protiv čega je zvanično cijela BiH.

Nedaleko od ulaza, kaže, već je napravljena maketa planiranog objekta za dugoročno skladištenje otpada koja ih je posebno uznemirila s obzirom na to da imaju informaciju da Hrvatska već realizuje istražne radove bez BiH, te da su pojedine istražne bušotine dublje od 150 metara.

– Po dolasku u Zagreb saznali smo da je info centar o radioaktivnom otpadu, koji je pompezno najavljen, praktično u stvari muzejska postavka, koja daje marketinški obrađene informacije o slučaju “Trgovska gora”. Kada to kažem, mislim na informacije koje isključivo u afirmativnom smislu prikazuju informacije o slučaju i prijetnji, za koje građani ne žele da preuzmu rizike. Bez obzira na to, u “centru” smo pronašli informacije koje su od javnog značaja, a nije ih moguće dobiti na druge načine – kazao je Crnković.

Posjetiocima su, kaže, dostupna i dva uređaja za virtuelnu stvarnost u okviru koje se objašnjava proces pakovanja radioaktivnog otpada, ali i pruža mogućnost da vas viljuškar vozi zajedno sa bačvama radioaktivnog otpada.

– Izgleda da im to nije bilo dovoljno, pa su napravili i animirani li­k nazvavši ga Otpadožder, koji na djeci prihvatljiv način priča o tome kako radioaktivni otpad nije tako opasna stvar kako se čini, a i kako je u skladištu nisko i srednje radioaktivnog otpada moguće organizovati i izložbe zbog odgovarajuće temperature i vazduha – istakao je Crnković.

Ponižavajućim smatra to što Hrvatska ignoriše stavove, kako građana tako i opština u sjeverozapadnom dijelu BiH, entiteta, pa i BiH kao države, jer su se svi izjasnili da ne žele prihvatiti rizike deponovanja radioaktivnih i drugih opasnih otpada na Trgovskoj gori.

– Univerzitetski profesori su još 2015. godine dokazali da je Trgovska gora neadekvatna kao lokacija, ali to i dalje nije dovoljno. Krajnje je vrijeme da timovi BiH daju 200 odsto svojih napora jer je previše vremena izgubljeno, da svi timovi jasno adresiraju koje su im prepreke u radu i da se to hitno rješava, a da se diplomatija BiH ponaša u skladu sa prijetnjom koja se nadvila nad Krajinom, a to je pitanje kako sadašnjih tako i budućih generacija – kategoričan je Crnković.

Namjera

Iz “Grin tima” su poručili da je, kad se sve dostupne informacije stave na papir i podvuče crta, jasan cilj i namjera.

– Na žalost svih građana, logičan razvoj situacije i politička odluka da je se pomenuti otpadi gurnu u granični pojas sa susjednom državom koja nije članica EU – kategorični su u toj organizaciji.

Naručila haljinu preko interneta, ono što je stiglo je presmiješno

Četvorka osumnjičena da je oštetila Vodovod u Bijeljini za 258.000 KM