in

Turisti iz Turske policajcu u FBiH dali 20 eura mita. On im sve crtao na papiru

Na društvenim mrežama se širi video snimak star godinu dana s YouTubea koji prikazuje turiste iz Turske kako policajcu u Jablanici, gradu na sjeveru Hercegovine, daju mito od 20 eura. Iz Odjela za profesionalne standarde – Unutarnja kontrola Uprave policije Hercegovačko-neretvanske županije potvrdili su za N1 kako je otvorena unutarnja istraga protiv policijskog službenika Policijske postaje Jablanica.

“U 7. dijelu našeg serijala Balkanske invazije otišli smo u Sarajevo. Putem smo podmitili policiju koja nas je zaustavila zbog krivog pretjecanja. Bio je to prvi put u životu da sam podmitio policajca. Kad sam otišao u Sarajevo, sve sam zaboravio. Više u našem videu. Uživajte u gledanju. Ne zaboravite pritisnuti Like”, stoji u opisu videa.

Policajac zaustavlja turiste na 5. minuti snimke.

Policajac je na početku odbijao mito

Video trenutno ima 104.000 pregleda na YouTubeu, a ogromna većina tih pregleda je zabilježena posljednjih dana nakon što je video postao viralan. Inače, motociklisti iz Turske vozili su se u Sarajevo kada ih je u Jablanici zaustavio policajac zbog pretjecanja.

Unatoč tome što mu motociklisti tvrde da su turisti, policajac im se nastavlja obraćati na bosanskom jeziku. “Pretječete. Pješački prijelaz. Autobusno stajalište. You. Pješaci prelaze”, govori im. Potom im na papiru predstavlja što su pogrešno napravili uz precizno objašnjenje: “Jedan, dva, tri, četiri, pet. Car, car, car, car. You. Pješački prijelaz.”

Nakon što ih policajac upozna s predviđenim kaznama oni mu počinju nuditi mito. Savjetuje ih da odu u poštu ili banku kako bi platili kaznu. Međutim, oni se ispričavaju i policajac u konačnici prihvaća mito kako im ne bi napisao kaznu. “Polako. Langsam”, govori im na kraju policajac.


U Vukovaru otjerani radnici iz Srbije, imali ambleme sa srpskom zastavom (VIDEO)

Za saniranje posljedica afričke kuge svinja isplaćeno dva miliona KM