in

SIPA preuzela istragu ubistva sarajevskih policajaca

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) preuzela je istragu ubistva dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića nakon što je “puklo” na relaciji MUP Kantona Sarajevo i Tužilaštvo KS.

Prošle sedmice stigao je prijedlog Tužilaštva KS za formiranje zajedničkog operativnog tima koji bi činili službenici SIPA-e i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

No, kako nezvanično saznajemo, tu ideju su odbili u MUP-u Kantona Sarajevo, nakon čega je pala odluka da SIPA preuzme vođenje istrage. Komesar Uprave policije Nusret Selimović je smatrao da njegova agencija zaslužuje odraditi slučaj do samog kraja.

Zategnuti odnosi u ovom predmetu između kantonalne policije i tužilaštva kulminirali su nedavnom konferencijom za medije komesara Nusreta Selimovića, koji je otkrio neke detalje iz istrage u predmetu ubistva dva policajca. Nakon toga je uslijedilo saopćenje tužilaštva, koje je zamolilo sve da se suzdrže od otkrivanja pojedinosti s obzirom na to da je istraga u toku.

U protekle tri godine poseban istražni tim MUP-a Kantona Sarajevo je odradio veliki dio posla s ciljem rasvjetljavanja ubistva njihovih kolega u noći 28. oktobra tokom obračuna s pripadnicima automafije na Alipašinom Polju. Prema pisanju nekih medija, taj poseban istražni tim nedavno je naprasno rasformiran, ali razlog za takav potez za sada nije poznat.

Velika istraga je rezultirala nedavnim pretresima na području Istočnog Sarajeva i Pala. Otkriveni su i privremeno izuzeti dokazi koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela ubistva policijskih službenika, a između ostalog, otkrivena je i oduzeta veća količina automatskog i vatrenog oružja. U svemu bi veliku ulogu mogla odigrati i aplikacija Sky, koja krije prepiske članova automafije i osumnjičenih u ovom slučaju.

Aleksandar Macan je prvoosumnjičeni u slučaju ubistva dvojice policajaca i on se trenutno nalazi u bjekstvu, a jučer je za njim raspisana međunarodna potjernica. Macan je oženjen Marijanom Savčić-Macan, inače uposlenicom Policijske uprave Pale, a njen otac je optuženi ratni zločinac Milomir Savčić, koji je odnedavno također u bjekstvu.

Što se tiče dešavanja između Uprave policije MUP-a KS i Tužilaštva KS, treba istaći da je prošle sedmice održana vanredna sjednica Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara Kantona Sarajevo.

Iako se očekivalo, na sjednici nije inicirana smjena komesara Nusreta Selimovića, ali je zatražena dodatna informacija Tužilaštva KS da li ima elemenata krivičnog djela u radu policijskog komesara u vezi s istragom ubistva dvojice policajaca.

Nakon što su dobili odgovor da nema elemenata krivičnog djela, ali da postoji mogućnost da je bilo određenih opstrukcija, Nezavisni odbor (NO) se našao na “tankom ledu”. Naime, sedam članova NO nema jedinstven stav jer su jedni za, a drugi protiv trenutnog komesara Selimovića. Treba istaći i da mandat ovog saziva Nezavisnog odbora ističe početkom naredne godine i da je pred njima da još jednom ocijene rad komesara.

Vukanović: Poslije svakog sastanka s Amerikancima “mali Baja” je sve poslušniji

U Bijeljini 34 novozaražena, u Srpskoj 286, preminulo 13 osoba