in

SDA opoziciji u RS: Usvajanje odluka o prenosu nadležnosti sa države je siguran put u eskalaciju

Iz SDA su rekli da, ako NSRS na današnjoj sjednici usvoji informacije o jednostranom preuzimanju nadležnosti od državnog nivoa, time će definitivno potvrditi svoje opredjeljenje za napad na ustavnopravni poredak BiH utemeljen na Dejtonskom sporazumu.

Kako su rekli iz SDA. ne postoji ustavan i zakonit način za jednostrano vraćanje nadležnosti s nivoa države Bosne i Hercegovine na nivo entiteta.

“Zakoni usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH se mijenjaju ili stavljaju van snage isključivo u toj instituciji, a ne u entitetskim parlamentima. Svako drugačije postupanje predstavlja ozbiljno krivično djelo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne”, kažu iz SDA.

Dodali su da usvajanje informacija o jednostranom vraćanju nadležnosti s državnog na entitetski nivo, s prolongiranjem roka za donošenje protivustavnih zakona, ne samo da nije korak ka rješavanju krize, već predstavlja siguran put u eskalaciju.

“Rušenje države nije prihvatljivo danas, a neće biti ni za šest mjeseci”, dodaju iz SDA.

Pozvali su zastupnike u NSRS-u da ne pristaju biti saučesnici u opasnoj igri koja može rezultirati katastrofalnim posljedicama, naročito po entitet RS.

“Ova igra za cilj ima zaustavljanje rada pravosudnih, obavještajnih i sigurnosnih institucija i zaštitu Milorada Dodika, uskog kruga njemu bliskih političara i njihove na upitan način stečene imovine.

S obzirom na to da informacije koje Narodna skupština RS-a danas razmatra nemaju snagu zakona te nisu osporive pred Ustavnim sudom BiH, pozivamo Visokog predstavnika da ih promptno poništi, jer ga njegov jasno propisan mandat i praksa obavezuju da tako postupi”, zaključuju iz SDA.

Podrška Grada Bijeljina digitalnim rješenjima u poljoprivredi

Opozicija napustila zasjedanje NS RS, prijedlog vlasti smatraju farsom