in

Optuženi za krađu torbice sa 110.000 KM tvrdi da se radilo o dogovoru sa vlasinikom torbice

Foto: Freepik

Denis Pašagić iz Velike Kladuše, optužen da je ukrao 110.000 KM od privrednika iz Velike Kladuše Salka Veljačić, kazao je u banjalučkom Okružnom sudu da se radilo o fingiranoj krađi.

– To je bio dogovor između Salka, mene i Hase. Nema dokaza da sam ukrao torbicu – rekao je Pašagić.

Osim njega u ovom slučaju optužen je i Hase Delić iz Velike Kladuše.

Branilac optuženog Pašagića Rade Ćulibrk tvrdi da u ovom slučaju nije ničim dokazano da je u pomenutoj torbici bilo 110.000 KM.

– Službena zabilješka u kojoj je to navedeno, a koja je kao dokaz priložena, je sačinjena samo na osnovu priče Veljačića. Nije sporna krađa torbice, već da li se radi o teškoj ili običnoj krađi. Tužilaštvo nije izvelo nijedan dokaz kojim se potvrđuje da je u torbici bilo onoliko novca koliko se tvrdi – rekao je Ćulibrk komentarišući izvođenje materijalnih dokaza od strane tužilaštva.

Isto tvrdi i Delićev advokat Branko Gudalo, koji je još istakao da se u službenoj zabilješci navodi i da nisu pronađeni tragovi izvršenja krivičnog djela.

Okružno tužilaštvo u ovom slučaju izvelo je sve planirane dokaze osim video-snimaka s kamera koje su navodno snimile lopova koji bježi nakon krađe. Ovaj materijal biće pregledan na sljedećem ročištu.

Delića i Pašagića optužnica tereti da su 4. juna 2018. godine od Veljačića ukrali torbicu u kojoj je bilo oko 110.000 KM, a da su ga prethodno pratili iz Velike Kladuše do Banjaluke.

Navedeno je da je torbu s novcem sa stola, za kojim je sjedio Veljačić u bašti hotela “Bosna” ukrao Pašagić te pobjegao do automobila u kojem ga je čekao Delić. Nakon toga su pobjegli u Veliku Kladušu.

Salko Veljačić je vlasnik firme “Elvis d.o.o.” iz Velike Kladuše i u Banjaluku je kobnog dana dovezao “mercedes” na popravku. Automobil je ostavio u jednom servisu i otišao u hotel “Bosnu” i sjeo u kafić “Mister blek”, gdje pio kafu kada je opljačkan. Torbicu s novcem držao je na stolu.

Veljačić je ranije u banjalučkom Okružnom sudu do detalja ispričao kako je pokraden te je istakao da je nakon toga dobio prijeteće poruke i da pretpostavlja da mu ih je slao Pašagić.

Zapisnik

Okružni tužilac Vukašin Kondić je tokom izvođenja materijalnih dokaza od suda tražio da preda i zapisnik o uviđaju na licu mjesta u naselju Karanovac, gdje je prema izjavi iz istrage optuženi Denis Pašagića bacio ukradenu torbu. Odbrana optuženih je prigovorila da se pomenuti dokaz ne može okarakterisati kao zapisnik o uviđaju, jer je sastavljen na osnovu izjave optuženog iz istrage. Istakli su da to ne može biti dokaz te su podsjetili da sporna torba nije ni nađena kao ni drugi tragovi krivičnog djela. Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić je rekao da je sporni dokument za njega zapisnik o pokazu lica mjesta te da se neće izvoditi bez iskaza optuženog.

Njemački ministar građanima: Jedite manje mesa i pomozite u borbi protiv Putina

Kriza šalje domaće radnike kući