in

Opozicija u RS dobiće glas u Domu naroda BiH ako priznaju genocid i…

Foto: Facebook / Vojin Mijatović

Potpredsjednik SDP Vojin Mijatović rekao je danas da se i dalje vrši pritisak na Pokret za državu i optužuje da žele isporučiti četiri delegata SNSD-u u Domu naroda BiH. S tim u vezi on je predložio uslove pod kojima će Pokret za državu glasati za drugog delegata iz redova opozicije u Republici Srpskoj.

“Poslednja tri dana ne postoji međunarodni predstavnik koji nije zvao, ne postoji ‘opozicionar’ koji nije pokušao da nas ubijedi da smo slijepi pored sopstvenih očiju. Danima medijska hajka kako mi nešto isporučujemo SNSD-u, iako je jasno da upravo opozicija već pet izbora isporučuje SNSD-u sve”, rekao je Mijatović.

U nastavku je rekao da je Pokret za državu spreman glasati za opozicionog kandidata za Dom naroda BiH ukoliko stranke opozicije potpišu pet slijedećih rečenica:

  • Bosna i Hercegovina je nezavisna i suverena država, i nikada nećemo pokretati pitanje nezavisnosti Republike Srpske
  • Glavni grad države BiH je Sarajevo i radit ćemo u interesu naše države, a nikako u interesu susjednih država
  • Radićeno na članstvu u NATO savezu jer time omogućavamo mir i stabilnost u našoj državi i regionu
  • U Srebrenici je počinjen genocid što je i potvrđeno presudama Međunarodnog suda u Hagu i radit ćemo svi zajedno da se više nikada nikome ne dogodi
  • Osuđujemo agresiju Ruske Federacije na nezavisnu državu Ukrajinu

Ovakve uslove je poprilično nerealno očekivati da će opozicija u RS-u potpisati s obzirom na već poznate političke stavove.

Mijatović ističe da je druga opcija u slučaju da ne žele potpisati ovih pet rečenica, da opozicija i Pokret za državu dobiju po jednog delegata čime bi opet spriječili SNSD da blokira Dom naroda.

“Međunarodni dužnosnici ja vjerujem da nemate ništa protiv ovakvih izjava te ne vidim problem da opozicija ovo potpiše i da idemo zajedno graditi bolje sutra za sve građane BiH”, rekao je Mijatović.

Trivić: Ako Stanivuković ostane u PDP-u, ja neću

Ministar Vojin Mitrović podnio ostavku