in

Nova provokacija Srba: Bužimom opet paradiraju ratne zastave i vojne uniforme

Okupljanje građana u vojnim uniformama, pod ratnim zastavama takozvane Armije RBiH i uz pokliče „allah’u ekber“ nastavljena su i ovih dana u Bužimu, što je u javnosti pokrenulo raspravu o tome da li je riječ o organizovanim akcijama s ciljem podizanja tenzija u ovoj državi i stvaranje straha od novog izbijanja ratnih sukoba.

Snimci i fotografije sa novog okupljanja objavljeni su na fejsbuk stranici Udruženja “Nanićevi Bužimljani”, a na njima se vide građani, među kojima ima i djece, kako marširaju u ratnim uniformama, zelenim beretkama ili fantomkama na glavi, te sa starim zastavama RBiH, novim zastavama BiH i zastavama Udruženja branilaca 625. Hasin vrh.

Ovo je već drugi put u mjesec dana da se u Bužimu okupljaju građani u ratnim uniformama, što je pojačalo strah kod srpskih povratnika u Unsko-sanskom kantonu, dok reakcija političara iz Federacije BiH za sada nema.

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke, Slobodan Župljanin, ističe da okupljanja u Bužimu očigledno nisu spontana, već da je riječ o organizovanoj aktivnosti koja za cilj ima podizanje tenzija i stvaranje straha kod Srba.

– Riječ je o planiranim okupljanjima koja predstavljaju ratno-huškačku manifestaciju s ciljem podizanja tenzija i stvaranja nesigurnostii među bošnjačkim, ali i srpskim stanovništvom, posebno u FBiH – ističe Župljanin za Srpskainfo.

Dodaje da ništa nije slučajno, te da ne treba olako prelaziti preko ovih događaja. Župljanin očekuje da će se nadležni organi u BiH ozbiljno pozabaviti ovim događajima, te detaljno istražiti na koji način se organizuju, ko ih organizuje, da li postoji odgovornost određenih osoba i da se nakon toga protiv njih pokrenu odgovarajući postupci.

Župljanin ističe da ovakvi događaji doprinose narušavanju bezbjednosne situacije u čitavoj BiH, što po njemu i jeste njihov cilj. On dodaje da ovakvi događaji i jesu u funkciji dizanja tenzija i vršenja pritiska na međunarodnu zajednicu kako bi se ona dodatno okomila na Republiku Srpsku i kako bi se spriječila njeno legitimno i legalno vraćanje oduzetih nadležnosti i uređenja odnosa u BiH, koja su u skladu sa Dejtonom i Ustavom.

– Svaki put kada se iz Srpske poziva na mir i razgovore, mi s druge strane dobijamo ovakve manifestacije koje trebaju da unesu dodatnu nesigurnost i uznemirenost, koje trebaju da pokažu da ovo nisu devedesete godine i kako je bošnjački narod spreman i ima resurse kojima će dokrajčiti srpski narod i Srpsku – zaključuje Župljanin.

Bivši ministar policije i potpredsjednik DNS, Radislav Jovičić, ističe da je BiH duboko nacionalno podijeljena zemlja što je rezultat politika koju vode stranke na vlasti, a kojima je jedino ostalo da narode u BiH nacionalno kompromituju, jer nemaju nikakvih ideja da ekonomski oporave i međunarodno ojačaju zemlju.

– Naravno da su zadnji snimci iz Bužima jako zabrinjavajući kada u koloni vidite djecu, djevojke, žene, majke. Riječ je o zloupotrebi ove populacije u svrhu dodatnog podizanja međunacionalnih tenzija – smatra Jovičić.

Ističe da ne smije ni da zamisli kakva bi reakcija bila da se negdje na teritoriji Republike Srpske napravi ovako nešto sa ratnim zastavama Vojske Republike Srpske i poklicima “S vjerom u Boga i otadžbinu”.

– Pogotovo kada potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić, ustavne i regularne snage MUP RS naziva genocidnom institucijom i kada samu Srpsku naziva genocidnom. Naravno, novac i privilegije koje dobija od iste te Srpske nisu genocidni – dodaje Jovičić za Srpskainfo.

Kaže da političari iz reda bošnjačkog naroda, ako imaju iskrene namjere u suživot svih građana BiH, a o čemu stalno pričaju, moraju da osude ovakve događaje. Takođe, Jovičić ističe da nadležne institucije moraju da procesuiraju organizatore ovakvih skupova zbog izazivanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti.

– U protivnom, hajde da dozvolimo svim narodima u BiH da na svoj poseban način i u svojoj režiji baštine svoju tradiciju, simbole i istoriju, bez osude sa bilo koje strane – poručuje Jovičić.

Odgovor iz Rusije o najavljenom napadu: Nemojte biti iznenađeni

Austrijska ministarka nije znala da je Afrika kontinent