in

DF od zastupnice u BPK Goražde traži odštetu od 70.000 KM zbog prelaska u NiP

Demokratska Fronta pokrenula je juče izvršni postupak protiv svoje bivše članice i poslanika u BPK Goražde Edite Velić u kojem traži 69.333 KM na osnovu Ugovora o uređivanju materijalnih odnosa DF-a i kandidata DF-a za sve nivoe vlasti, kojeg je ovjerio notar.

Naime, Velić je bila predsjednica KO DF-a u Goraždu, a u junu 2021. godine dala je ostavke na sve funkcije u stranci i napustila DF, a u julu je prešla u NIP, no nije se odrekla mandata.

Kandidati koji su 2018. godine osvojili mandate bili su dužni potpisati Ugovore o uređivanju materijalnih odnosa Demokratske fronte i kandidata za organe svih nivoa izvršne i zakonodavne vlasti, u cilju zaštite međusobnih interesa u postupku izbora za organe zakonodavne i izvršne vlasti, obnašanje funkcija, izvršavanje obaveza na izbornim funkcijama, čuvanju ugleda, programskih i statutarnih ciljeva i interesa stranke, kao i uređivanje naknada i davanja, po osnovu izbora i obnašanja izborne funkcije kao i naknade štete za slučaj istupanja kandidata iz stranke.

Ovaj ugovor se temelji na nizu propisa, od Izbornog zakona, Zakona o finansiranju političkih stranaka, Zakona o izvršnom postupku, Statutu Demokratske fronte, Pravilniku o materijalnom i finansijskom poslovanju, Pravilniku o pokretanju i provođenju disciplinskog postupka itd…

Prema ovom ugovoru prava i obaveze kandidata su između ostalog da izdvajaju za finansiranje stranke 5 posto od ukupnih primanja mjesečno, kao i druge obaveze.

Za slučaj da kandidat tokom trajanja izborne funkcije napusti stranku, pređe u klub zastupnika druge političke partije ili postane nezavisni kandidat, pri tome bez zaključenog sporazuma i dozvole stranke ili da bude isključen iz stranke a ne podnese ostavku na mandat i izbornu funkciju CIK-u BIH u skladu sa Izbornim zakonom, kandidat se obavezuje i dobrovoljno pristaje da izvrši povrat sredstava uloženih u njegovu izbornu kampanju u visini od 15.000 KM.

Također, kandidat je dužan da nadoknadi stranci sredstva koja stranka gubi istupanjem kandidata i time umanjuje prihod parlamentarne grupe po osnovu Zakona o finansiranju stranaka u visini od po 2.000 KM mjesečno počev od dana istupanja iz stanke pa do isteka mandata i da na ime nematerijalne štete zbog istupanja i time narušavanja ugleda stranke, stranci plati iznos u visini od 35.000 maraka.

Demokratska fronta je jučer Skupštini BPK dostavila zahtjev u kojem od skupštine traže da im se dostave platne liste za Velić u periodu od kada je preuzela mandat pa do 11. aprila 2022. godine. Uz zahtjev su priložili i sudsko rješenje o izvršenju Općinskog suda u Goraždu od 29. juna 2022. godine.

No, kako nam je u kratkom komentaru kazala Velić, 12. septembra ove godine u tom pitanju je doneseno Rješenje o obustavi postupka.

“Također, pokrenuta je tužba s naše strane za poništenje tog ugovora, i taj postupak je u toku. S obzirom da je postupak na sudu u toku, ne bih davala izjave. Ono što znam jeste da su isto tražili i od kandidata u drugim kantonima, čini mi se 12 ili više nas”, zaključila je Velić u izjavi za Klix.ba.

Kako se dijele direktni i kompenzacioni mandati

STRAVIČNA NESREĆA U KANJONU TARE, AUTO SLETEO U PROVALIJU: Poginula majka, dvoje dece NESTALO, treće dete preživelo