Dvije najveće lokalne zajednice u Republici Srpskoj Banjaluka i Bijeljina uskoro počinju sa subvencijama za troškove boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama, dok ostali gradovi, kao i opštine, još ne razmišljaju o tome, iako je potreba za vrtićima velika, a gradovi kapacitetom ne mogu obuhvatiti svu djecu.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je za “Nezavisne” da su završene aktivnosti u vezi sa sufinansiranjem troškova boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama u ovom gradu te da su sredstva obezbijeđena.

“Naša procjena je da ćemo za ovo izdvajati oko 1,1 milion KM. To je planirano u budžetu za narednu godinu i napravili smo strategiju kako će to ići. Ako roditelji imaju mjesečna primanja preko 3.000 KM, neće podlijegati subvencijama, dok će oni koji imaju manja primanja imati veću subvenciju i mislimo da je tako najpoštenije”, naveo je Stanivuković.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, razgovarao je ranije sa predstavnicima privatnih predškolskih ustanova na području ovoga grada i obećao subvencije te lokalne zajednice od 10 odsto.

“Glavna tema razgovora sa predstavnicima predškolskih ustanova, vrtića i klubova za djecu odnosila se na to kako najefikasnije da raspodijelimo iznos od 130.000 KM na ime subvencija roditeljima čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove”, rekao je tada Petrović.

Aleksandra Maletić, direktorica Kluba za djecu “Miki i Mini” iz Prijedora, naglasila je da trenutno nemaju nikakve subvencije od grada.

“Obavili smo samoinicijativno razgovor sa bivšim gradonačelnikom Daliborom Pavlovićem i dogovorili se da je subvencija neophodna, ali on je podnio ostavku i sada trenutno nema ništa od toga”, rekla je Maletićeva.

Dodala je da grad Prijedor nije svojim kapacitetom obuhvatio da ima dovoljno mjesta za svu djecu, tako da, kako ističe, odlazak u privatne vrtiće nije hir, nego potreba roditelja.

Naglašava da bi subvencije bile od koristi, ne samo predškolskim ustanovama, nego i gradu.

“Svako subvencionisanje bilo bi poželjno, a moj prijedlog bi bio da, ako do toga dođe, svaki vrtić napravi izvještaj o utrošenom novcu te da se vidi na šta se troše subvencije”, smatra Maletićeva.

Iz Kluba za djecu “Zvjezdice” iz Gradiške ističu da nemaju subvencije od ove lokalne zajednice, ali i da su stava da bi to trebalo da reguliše Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

“Nama su potrebne, ne samo subvencije za roditelje, nego i potpuno izjednačavanje privatnih i državnih predškolskih ustanova i što se tiče plata, a i svega ostalog, jer su potrebe za vrtićima velike”, naveli su iz ovog kluba za djecu.

Iz Kluba za djecu “Mala industrija” iz Doboja, koji ima dva objekta u ovom gradu, rekli su da ih svi gledaju kao privatnike te da nemaju nikakve subvencije od ovog grada.

“Osjećamo se nekako odbačeno, jer se više forsiraju djeca iz državnih, nego iz privatnih vrtića. Trebalo bi doći do izjednačavanja, jer mi imamo puno djece i posla i bilo bi lijepo kada bi nam se moglo pomoći”, naglasili su iz ove predškolske ustanove iz Doboja.

Izvor: Nezavisne

Share.