Osnovni problemi zagađenja vazduha na području grada Bijeljina su veliki broj individualnih ložišta na ugalj, saobraćaj i klimatski parametri, a poboljšanju stanja u ovoj sferi doprinijelo bi priključivanje velikih zagađivača na gas, rekla je danas Suada Popović iz gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

Popovićeva je navela da se najveće zagađenje u Bijeljini bilježi u jutarnjim časovima, u vremenu od 6.00 do 8.00, te naveče od 18.00 do 22.00 časa.

“U centru su najveći zagađivači individualne kotlovnice, koje koriste ugalj – tu su Sud, Poreska uprava, zgrada prekoputa Eparhije, Muzička škola, `Pošta`, kao i Autobuska stanica”, rekla je Popovićeva novinarima.

Ona je rekla da, kada je riječ o mjernom mjestu kod Toplane, koja je svakako najveći zagađivač, na toj lokaciji je povećan i intenzitet saobraćaja, dok se tu nalazi i nekoliko benzinskih pumpi, veliki broj marketa, firmi…

Popovićeva je napomenula da grad Bijeljina radi na tome da problem zagađenja vazduha bude riješen, te navela da se sade drvoredi, a urađena je i gasifikacija grada.

“Najvažnije je da se veliki zagađivači priključe na gas”, ocijenila je Popovićeva.

Ona je rekla da su prošle sedmice najveće vrijednosti zagađenja izmjerena u petak, subotu i nedjelju, 29, 30. i 31. oktobra.

“To su parametri čađ i suspendovane čestice PM10, čija je granična vrijednost 50 mikrograma po metru kubnom. Tad smo imali povećanje vrijednosti na oba mjerna mjesta i bile su dva-tri puta veće od graničnih. Dnevna granična vrijednost čađi je 125 mikrograma po metru kubnom, a iznosila je oko 220”, napomenula je Popovićeva.

Popovićeva je istakla da je stanovništvo, pogotovo hronični bolesnici, trudnice, djeca, ugroženi zbog velike zagađenosti vazduha.

“Nepovoljno je i to što je tad pritisak vazduha visok i iznosio je više od 1.000 milibara, vlažnost vazduha bila je 90-100 odsto. Tad nije bilo ni vjetra i sve to utiče na zaga]enost vazduha”, rekla je Popovićeva.

Ona je navela da i ove godine, kao i prošle, mjerenje kvaliteta vazduha na području Bijeljine vrši Institut za zaštitu i ekologiju iz Banjaluke, a mjeri se nivo ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, azotni oksidi, ozon, suspendovane čestice MP2,5 i PM10, kao i mikroklimatski parametri.

Na veb stranici grada postavljaju se zvanične vrijednosti za prethodni dan.

Izvor: SrnaIzvor:
Share.