Zašto opštinske vlasti i dalje ćute? Da li neko ima koristi od izgradnje spalionice? Ko ima umješane prste u sve ovo? samo su od pitanja koja brinu stanovnike pogođenih regija.

Nakon što je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju proslijedilo dostavljenu dokumentaciju građevinske firme “ZANNI” d.o.o. Lukavac, određenim institucijama za pojedine elemente životne sredine, u vezi sa izgradnjom spalionice medicinskog otpada u selu Mrtvici, prvi su se oglasili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Na osnovu uvida u dokumentaciju i dostavljene peticije grupe građana iz naselja Mrtvica i ostalih okolnih mjesta, Ministarstvo je jasno iznijelo negativan stav uz obrazloženje da bi predmetni projekat imao negativan uticaj na poljoprivredna dobra zbog neposredne blizine postojenja.

Iako građane ohrabruje ova činjenica, oni i dalje ne gaje iluziju da će Vlasti u Loparama biti poboronici istog mišljenja. Podsjećamo da je dana 13.10.2021.godine, neformalna grupa građana Mrtvice pismenim putem podnijela Zahtjev za vanrednu skupštinu opštine Lopare za obustavljanje svih aktivnosti vezanih za taj projekat, odnosno Zahtjev za stavljanje van snage svih donesenih odluka. Takođe, dana 21.10.2021.godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je tražilo od Opštine Lopare dostavu jasnog stava o mogućnosti realizacije projekta, te informaciju da li je predmetni projekat usklađen sa planskim projektom, kao i informaciju o zaključcima SO Lopare o ovom projektu. U vezi s tim, kako saznajemo, i građani i Ministarstvo su ignorisani od strane Vlasti ove lokanle samouprave.

Share.