U Bijeljini posluje 614 trgovinskih radnji. Prema odluci o zabrani rada nedjeljom koja će se 4. novembra naći pred odbornicima gradske skupštine, oni će ubuduće nedjeljom morati staviti ključ u bravu ukoliko ovaj zakon dobije potrebnu podršku.

Preduzetnici su protiv ovakve odluke, te ističu da je riješenje da inspekcija radi svoj posao i rješava prekovremeni rad i eksploataciju radnika.

Trebali smo da budemo konsultovani kada je riječ o zabrani rada nedjeljom, kažu iz asocijacije poslodavaca i ističu da su zatečeni i protiv takve odluke.

-Šta ćemo sa velikih trgovinskih centara koji nedjeljom ostvaruju ogromne prihode, pitaju iz udruženja “Preduzetnik” i navode da upravo nedjeljom u šoping u Bijeljini dolazi i najveći broj građana Srbije.

Iz Odjeljenja za za privredu grada Bijeljina, govoreći o izmjeni odluke o radnom vremenu u svim trgovinskim objektima, navode da je osnovni razlog za ovu odluku zaštita radnika, te da zakon jasno propisuje da mora postojati sedmični odmor u trajanju od jednog dana, a da postoje radnici koji rade neprijavljeni i bez dana odmora, javna je tajna.

Svio se slažu da ima dosta primjera eksploatacije i izrabljivanja radnika. Iz duruženja preduzetnik ističu da je ipak inspekcija ta koja bi morala da obilazi radnje i trgovinske centre i vrši kontrolu – ima li neprijavljenih radnika, kao i primjenjuju li se odluke o slobodnom vremenu i prekovremenom radu i podsjećaju da rad nedjeljom, po zakonu, mora biti i dodatno plaćen.

 

Izvor: NTV Arena

Share.