in

U Brčkom proslavljen Dan Republike: “Srpska nije zemlja iz inata”

U Brčko Distriktu je povodom Dana Republike Srpske održana Svečana akademija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da 9. januar treba da se poštuje i slavi bez obzira na prijetnje koje je danas dobio.

“Dan Republike je nesumnjiva činjenica, ja neću da ustuknem, mi nećemo da se povučemo”, rekao je Dodik na proslavi Dana Republike u Brčkom.

Istakao je da “Srpska nije zemlja iz inata već narodna, slobodna i zagledana u budućnost, ali svjesna sebe i svoje istorije”.

Ističući da su Srbi u Brčkom za Srpsku jednaki svim građanima Republike Srpske, Dodik je najavio velike projekte izgradnje trase auto-puta na ovom području koje je Srpska spremna da finansira, kao i na izgradnju gasovoda koji bi obezbijedio jeftin energent.

Dodik je rekao da je jako važno što se u Brčkom Dan Republike tradicionalno obilježava 10. januara.

“Zahvaljujem se ljudima u Brčkom koji rade na dobrim odnosima Srpske i Brčkog”, rekao je Dodik nakon što je položio vijenac na Spomenik palim borcima. Istakao je da Srpska pihvata činjenicu da postoji Brčko Distrikt. “Nezaobilazna činjenica je da ovdje živi srpski narod”, naveo je Dodik.

Naglasio je da “Srbi u Brčkom imaju identifikaciju sa Republikom Srpskom”.

“I iz tog razloga smo ovdje zato što poštujemo ljude koje su dali svoje živote za Srpsku”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska slavi svoj 31. rođendan u miru – stablina i sigurna.

Obilježavanju Dana Republike u Brčkom prisustvali su i premijer Radovan Višković, ministri, narodni poslanici, čelnici distrikta i brojni građani.

Višković rekao je da Srpska danas u Brčko distriktu proslavlja Dan Republike i šalje samo poruke mira, jedinstva i tolerancije.

Višković je rekao novinarima prije svečane akademije u Brčkom povodom obilježavanja Dana Republike, da Srpska ne obilježava svoj rođendan da bi bilo koga provocirala.

“Srpska ima pravo da obilježava svoj dan nastanka. Važno je da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine u miru. Prvi ekscesi koji su se desili u BiH su iz aprila 1992. godine što znači da je Srpska tada već imala tri mjeseca svoga postojanja. Sve ono što neko drugi slavi u BiH je vezano za ta nesrećna dešavanja na prostoru BiH, a mi imamo pravo da slavimo naš datum”, istakao je Višković.

On je ponovio da je Srpska osnovana u miru, a teškom mukom i velikim žrtvama odbranjena u ratnim dešavanjima.

“Ni danas ne prestaju nasrtaji na Republiku Srpsku, ali mi svima poručujemo da mi nismo remetilački faktor. Nismo ljudi koji želimo ekscese i bilo kakve sukobe. Mi šaljemo poruke mira i svima onima koji imaju bilo šta da kažu povodom našeg rođendana mi pozivamo da sjednemo, razgovaramo i da vidimo šta to kome nije jasno po pitanju rođendana Republike Srpske”, rekao je Višković.

On je naglasio da će se 9. januar – Dan Republike Srpske slaviti i u budućnosti, navodeći da je to zavjet prema žrtvama koje su date za odbranu Republike Srpske.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić poželio je na 31. rođendan Republike da Srpska jača i da bude vječna i istakao da se, uprkos specifičnom statusu distrikta, Srbi u Brčkom ne odriču svog identiteta.

“Republika Srpska je rođena 9. januara i svako osporavanje kontinuiteta je pravno neutemeljeno, Dan Republike se ne slavi samo tamo gdje nema Srba”, rekao je Milić, prenosi RTRS.

Besjednik na svečanoj akademiji Časlav Koprivica je rekao da je sloboda ključni preduslov opstanka Srba zapadno od Drine, a slobodna i nedjeljiva Republika Srpska oličenje sigurnosti za srpski narod u BiH.

Prethodno su delegacije položili vijence i cvijeće na Spomenik srpskim braniocima Brčkog.

Pročitajte šta piše u pismu Ane Volš o svom mužu

Abazović: Neću smijeniti ministre zbog prisustva proslavi 9. januara