Vjerovali ili ne, na listi 100 najboljih mesnih proizvoda u Evropi našlo se i nekoliko srpskih, čak pet. Jedan je na jako visokom mjestu – šestom, a u pitanju je petrovački kulen.

Na 19. mjestu se našla užička pršuta, na 34. mjestu se našla pirotska peglana kobasica, na 56. je sremski kulen, tri mjesta iza je zlatiborska pršuta, prenosi Ona.

Ovo je lista prvih 10 mjesta:

  1. Jamon 100 odsto iberico de bellota, Španija
  2. Jamon iberico de bellota, Španija
  3. Jamon iberico, Španija
  4. Prosciutto di Parma, Italija
  5. Slavonski kulen, Hrvatska
  6. Petrovački kulen, Srbija
  7. Presunto do Alentejo, Portugalija
  8. Jambon sec de Corse, Francuska
  9. Jamon Serrano, Španija
  10. Proscuitto di San Daniele, Italija
Share.
Exit mobile version