Juče je počeo Gospojinski post, a da biste se ga lakše prebrodili donosimo vam recepte za 14 ukusnih jela kako ne biste morali da razmišljate šta da pravite.

Gospojinski post, koji kreće od 14. avgusta, prilika je da se vjernici posvete duhovnom i tjelesnom očišćenju, a ujedno i da se posvete pripremi ukusnih i kreativnih posnih jela.

Ovo su 14 recepata za ručak za svaki dan posta koji su idealni za ovu sezonu, a svaki od njih je jednostavan za pripremu i prilagođen za svaki dan posta.

1. Posna sarma

Sarma je jedno od najomiljenijih domaćih jela, a u posnoj varijanti je jednako ukusna i bogata. Ova sarma se priprema sa pirinčem i povrćem, a zahvaljujući začinima, zadržava sve karakteristike koje je čine tako omiljenom.

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa
200 g pirinča
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 koren peršuna
2 kašike ulja
1 kašičica aleve paprike
So i biber po ukusu

Priprema

Kupusove listove pripremite za motanje, odsecite deblje delove.

Na ulju propržite sitno seckani crni luk, narendanu šargarepu i korijen peršuna, dodajte pirinač i alevu papriku, začinite po ukusu.

Na svaki list kupusa stavite po kašiku fila, urolajte i redajte sarmice u šerpu.

Prelijte vodom da ogreznu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 2 sata.

Sarma je najlepša kada odstoji, pa je možete spremiti dan ranije.

Ovi recepti će vam pomoći da tokom posta uživate u raznovrsnim i ukusnim jelima, a da pritom ispoštujete pravila posta. Svako od ovih jela je jednostavno za pripremu, a rezultat će vas sigurno oduševiti, prenosi Kurir.

2. Posne kiflice

Mekane, lagane i jednostavne za pripremu, ove posne kiflice su savršen izbor za doručak, užinu ili večeru. Iako su posne, ove kiflice su toliko ukusne da će se dopasti svima, bez obzira na to da li poste ili ne.

Sastojci:

500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
250 ml mlake vode
50 ml ulja
Fil po želji (džem, posni sir, ili prazne)
Pamuk kiflice, kiflice

Priprema:

U mlakoj vodi rastvorite kvasac sa šećerom i ostavite da nadođe.

Pomješajte brašno i so, dodajte nadošli kvasac i ulje, te zamijesite glatko tijesto.

Ostavite tijesto da naraste na toplom mjestu oko 1 sat.

Nakon što tijesto naraste, razvucite ga i oblikujte kiflice.

Pecite kiflice u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.

3. Posni prazni kroasani

Ako volite lisnato tijesto, ovi posni kroasani su idealan izbor za vas. Savršeni su za doručak, užinu ili čak kao dio svečane trpeze. Ovi kroasani su bogati i puni ukusa, iako ne sadrže mlječne proizvode ili jaja.

Sastojci:

500 g lisnatog testa (posnog)
50 ml biljnog mljeka za premazivanje

Priprema:

Lisnato tijesto razvucite na radnoj površini i isjecite na trouglove.

Svaki trougao urolajte od širine ka vrhu kako biste dobili oblik kroasana.

Kroasane poređajte na pleh obložen papirom za pečenje, premažite biljnim mljekom.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta dok ne dobiju zlatno-žutu boju.

4. Posna proja sa mladim lukom

Ovo je jednostavno, a ukusno jelo koje se brzo priprema i može se poslužiti kao predjelo ili kao dio glavnog obroka. Mladi luk daje proji svežinu i specifičan ukus, što je čini odličnim izborom tokom posta.

Sastojci:

200 g kukuruznog brašna
100 g pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
2 mlada luka, sitno naseckana
100 ml ulja
250 ml gazirane vode
So po ukusu

Priprema:

Pomješajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so.

Dodajte ulje, gaziranu vodu i sitno seckani mladi luk, te sve dobro izmješajte.

Smesu prelijte u nauljeni pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta dok proja ne dobije zlatno-žutu boju.

5. Paprike punjene prosom

Suve paprike punjene prosom su ukusno i zdravo jelo koje je idealno za posne dane. Proso je žitarica bogata hranljivim materijama i odlična alternativa mesu, a suve paprike daju posebnu aromu ovom jelu.

Sastojci:

10 suvih paprika
200 g prosa
1 glavica crnog luka
2 kašike ulja
So i biber po ukusu
Peršun za dekoraciju

Priprema:

Suve paprike potopite u toplu vodu da omekšaju.

Proso skuvajte prema uputstvu sa pakovanja.

Na ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte skuvani proso, so i biber, pa sve dobro izmješajte.

Ovom smjesom napunite paprike, poređajte ih u šerpu, prelijte vodom da ogreznu i kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta.

Gotove paprike pospite sjeckanim peršunom pre serviranja.

6. Posna spanać torta

Ova kremasta i sočna torta od spanaća je pravo otkriće za ljubitelje slanih jela. Spanać, koji je bogat vitaminima i mineralima, kombinuje se sa orašastim plodovima, biljnim sirom i začinima, stvarajući jedinstvenu harmoniju ukusa. Ova torta nije samo ukusna već i dekorativna, što je čini savršenim izborom za svečane trpeze tokom posta.

Sastojci:

500 g svežeg spanaća
200 g biljnog sira
100 g mljevenih oraha
2 kašike brašna od heljde
1 kašičica soli
Biber po ukusu
2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Spanać operite, obarite i sitno naseckajte.

U većoj posudi pomješajte spanać, biljni sir, mljevene orahe, brašno, so i biber.

Smjesu prebacite u nauljenu tepsiju i pecite na 180°C oko 30 minuta, dok torta ne porumeni.

Ostavite da se prohladi prije serviranja.

7. Fileti oslića u sosu od povrća

Sastojci:

400 g fileta oslića
2 kašike maslinovog ulja
2 šargarepe
1 koren peršuna
1 crni luk
1 koren celera
2 paradajza
1-2 feferone
1 paprika
So, biber
Peršunov list
Supa od povrća

Priprema:

Na ulju propržite sitno sjeckani luk. Dodajte isjeckano povrće, feferone i zalijte sa malo supe od povrća, tako da povrće bude pokriveno. Posolite i kuvajte dok povrće ne omekša. Zatim dodajte filete oslića i nastavite da kuvate još oko 15 minuta na laganoj vatri. Dodajte biber i začinite po ukusu. Ako je sos pregust, dodajte još malo supe. Kada je jelo gotovo, pospite ga sjeckanim peršunovim listom i poslužite uz krompir pire ili tjesteninu.

8. Suve paprike punjene pasuljem

Potrebno je:

1/2 kg pasulja
4 glavice crnog luka
1 šargarepa
2 lovorova lista
10 suvih paprika za punjenje
So, biber u zrnu i mleveni
Suvi biljni začin
Ulje
3 kašike brašna
Mljevena crvena paprika

Priprema:

Stavite pasulj u šerpu da provri i prvu vodu prospite. Zatim nalijte pasulj svježom vodom, dodajte isječenu šargarepu, jedan crni luk, biber u zrnu i malo mlevenog bibera, i kuvajte dok se pasulj ne skuva. U posebnu šerpu sipajte ulje i izdinstajte preostale tri glavice crnog luka sa malo mljevenog bibera. Kada luk dobije staklast izgled, dodajte brašno i mljevenu crvenu papriku, a zatim postepeno dodajte skuvani pasulj uz stalno mješanje. Vodite računa da smjesa ne bude suviše rijedak. Posolite i začinite po ukusu. U vatrostalnu činiju na dno sipajte malo pasulja, zatim punite suve paprike i ređajte ih na pasulj u činiji. Kada se završi punjenje, ostatak pasulja prelijte preko paprika. Stavite u rernu na 220°C da se krčka oko 25 minuta.

9. Posna musaka

Potrebno je:

1 glavica crnog luka
4 paprike
1 šolja pirinča
3 veća krompira
1 šolja paradajz soka
Suvi biljni začin
So, biber
1 kašika brašna
1/2 kašike mlevene crvene paprike
Ulje

Priprema:

Krompir očistite i isjecite na tanke kolutove. Luk isjeckajte i prodinstajte na malo ulja i vode. Dodajte papriku isjeckanu na kockice i nastavite dinstanje. Dinstajte još 15 minuta, pa dodajte šolju pirinča, šolju vode i paradajz sok. Dodajte začine. Smanjite vatru i ostavite da se pirinač skuva. Ako sva voda ispari, dodajte još pola šolje i sve izmješajte da dobijete rijeđi đuveč. Nauljite tepsiju, pa poslažite gusto jedan red krompira.

Istresite smjesu od pirinča preko krompira, a zatim poslažite još jedan red krompira. Razmutite kašiku brašna i pola kašike mljevene crvene paprike u decilitar vode i time prelijte musaku. Pecite u rerni na 225°C 30-45 minuta, dok se ne uhvati lijepa korica. Poslužite posnu musaku toplu.

10. Krompir salata sa bijelom ribom

Potrebno je:

250 g fileta bele ribe
5 krompira
4 kisela krastavčića
Nekoliko zelenih maslina
1 glavica crnog luka
Nekoliko zrna mariniranog kapra
1 limun
Peršun
So
Maslinovo ulje

Priprema:

Ribu malo pouljite, uvijte u aluminijumsku foliju i ispecite u rerni. Pečenu ribu isjecite na parčiće ili iskidajte. Krompir ogulite, skuvajte i ostavite da se ohladi. Crni luk isjeckajte na rebarca, a masline možete isjeckati ili ostaviti cijele. Kisele krastavčiće sitno isjeckajte. Krompir isjecite na kocke i stavite u činiju. Dodajte ribu i sve ostale sastojke, posolite i izmješajte. Potom dodajte sok od limuna i prelijte sa malo maslinovog ulja. Odozgo pospite svježe isjeckanim peršunovim lišćem.

11. Pita sa kupusom

Sastojci:

1 kg tankih kora
1 kg slatkog kupusa
125 g pirinča
4 glavice crnog luka
Ulje
So
Biber

Priprema:

Sitno isjecite slatki kupus i posolite ga.

Na zagrijanom ulju propržite sitno sjeckani crni luk, pa dodajte ocijeđen kupus.

Dinstajte kupus dok ne dobije svjetložutu boju, zatim skinite sa vatre, začinite po ukusu, i ostavite da se ohladi.

Kada se kupus ohladi, umješajte obareni pirinač.

Podmažite pleh uljem i ređajte kore i nadjev naizmjenično.

Složenu pitu poprskajte vrelim uljem i pecite u dobro zagrijanoj rerni dok ne porumeni.

12. Posne baklava rolnice sa orasima i grizom

Sastojci:

Kore za pitu – 14 komada
Orasi – 300 g
Šećer u prahu – 4 kašike
Vanilin šećer – 2 kesice
Pšenični griz – 4 kašike
Ulje – 100 ml
Voda – 100 ml

Za premazivanje:

Posni margarin – 150 g
Ulje – 3 kašike
Za sirup:
Voda – 500 ml
Šećer – 350 g
Limun – 1 komad

Priprema:

U činiji pomješajte mljevene orahe, šećer u prahu, vanilin šećer i griz. Zatim dodajte ulje i mlaku vodu, te sve dobro izmješajte.

Margarin isjeckajte, otopite u šerpi, ostavite da se ohladi, pa dodajte ulje i izmješajte.

Uz svaki list kore nanesite mješavinu margarina i ulja. Niz jedan kraj rasporedite 2 kašike nadjeva od oraha i lagano urolajte.

Ponovite postupak sa preostalim korama i nadevom, tako da dobijete 7 tanjih rolata.

Pleh premazan mješavinom margarina i ulja poređajte rolate, isjecite ih na rolnice i premazujte istom mješavinom.

Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok rolnice ne porumene.

Gotove rolnice izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.

Za sirup:

U šerpicu ulijte vodu, dodajte šećer i limun isječen na kolutove. Kuvajte na vatri oko 25 minuta dok sirup ne postane gust i ljepljiv.

Ohlađene rolnice prelijte vrelim sirupom i ostavite ih da dobro upiju sirup, najbolje preko noći.

Servirajte rolnice i poslužite ih hladne.

13. Pohovani oslić u pivu

Sastojci:

Krupniji fileti oslića
1 čaša brašna
1 kašičica vegete
2 kašičice aleve paprike
1/2 flaše piva
Brašno za valjanje
Prezle
Ulje za prženje

Priprema:

Pripremite filete oslića, ili koristite gotove filete.

Za orli sos pomješajte brašno, vegetu, alevu papriku i pivo dok ne dobijete pjenastu smjesu.

Filete oslića prvo uvaljajte u brašno, zatim u orli sos, pa u prezle.

Pržite filete u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno-žutu boju.

Ovako pripremljena riba je ukusna i može se poslužiti i vruća i hladna.

14. Pijani šaran

Sastojci:

1 Šaran (1,5 kg – 2,5 kg)
Ceđeni sok limuna
Limun
1 veza peršuna
2 dl ulja
2 glavice belog luka
3 dl belog suvog vina
Biljni začin
So

Priprema

Bijeli luk i peršun isjeckati što sitnije, pomiješati sa malo ulja, sokom od limuna i biljnim začinom.

Oštrim nožem zarezati šarana sa obe strane (ne praviti velike razmake između rezova), usoliti ga i u zareze kao i trbušnu duplju utrljati smesu od bijelog luka i začina.

Dobro nauljiti pleh, staviti sa ribom u već vruću rernu i peći 10-15 minuta na 200 C. Čim počne da se peče, zapravo kad dobro „zacvrči” ribu preliti sa 1 dl bijelog vina, a poslije nekoliko minuta i masnoćom u kojoj se peče.

Smanjiti temperaturu na 180 C i zavisno od veličine, ribu peći nekih 50 – 60 minuta ali nikako duže.

Čim masnoća oko ribe izgubi bjelkastu boju, šarana preliti sa još jednim decilitrom vina. Nadalje dok se peče kašikom češće ponavljati prelivanje masnoćom.

Pri kraju pečenja šaran se prelije sa preostalim decilitrom vina tako da na kraju masnoća ne bude bistra.

Šaran se može servirati na veći oval i dekorisati kolutovima limuna i marinadom od peršuna, bijelog luka, maslinovog ulja i balzamika.

Prilog

Nećete pogrešiti ako sa šaranom poslužite u rerni pečen roze krompir ili pirinač preliven masnoćom pijanog šarana. Takođe se može uraditi i kombinacija kuvanog bijelog krompira, sa dosta blanširane blitve, bijelog luka i maslinovog ulja

Share.
Exit mobile version