in

Mejer: Vrijeme da RS razmisli o referendumu o svojoj budućnosti

Američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer izjavio je da je vrijeme da Republika Srpska razmisli o organizovanju referenduma o svojoj budućnosti i samoopredjeljenju, kao i da BiH i dalje neće biti ništa drugo do fiktivna država, što je oduvijek i bila, prenosi “Srna”.

“Vrijeme je da priznamo realnost. Amerika će se držati mita o BiH, ali vrijeme je za lidere BiH da preuzmu drugačiji kurs, posebno za lidere Republike Srpske da porazmisle o organizovanju referenduma u budućnosti”, rekao je Mejer.

On je u video-obraćanju na tribini “Republika Srpska pred novim izazovima”, koju je u Beogradu organizovalo Predstavništvo Republike Srpske, naveo da bi na tom referendumu bile ponuđene opcije – da li stanovništvo Srpske podržava nezavisnost, integrisanje sa Srbijom ili opstanak Srpske u okviru BiH.

“To je pravo na samoopredjeljenje. Vlast u Banjaluci bi trebala da ispita mogućnost šta narod želi. Takođe, predlažem da zakonodavno tijelo Republike Srpske usvoji zakon kojim će visokog predstavnika smatrati nepostojećim. On je dio istorije i nije više neophodan, kao ni Savjet za primjenu mira (PIK)”, istakao je Mejer.

Mejer je ocijenio da na Balkanu trenutno vlada najveća napetost još od vremena ratova devedesetih godina prošlog vijeka, što je posljedica kombinacije vrlo loše zapadne politike, posebno iz SAD, nemogućnosti da se prevaziđu etnička pitanja i neuspjeha rukovodstava u velikom dijelu regiona sa izuzetkom (predsjedavajućeg Predsjedništva BiH) Milorada Dodika.

On misli da, osim Dodika, lideri u regionu nisu snažni, te da nema onih koji će donijeti neophodne odluke, koje su nekada teške.

Mejer smatra da politika Dejtona ne uzima u obzir interese regiona, već SAD i Zapadne Evrope, te da Amerika nikada nije razumjela prirodu etničkog sukoba u regionu.

On je rekao da zemlje u regionu ne trebaju da razmišljaju toliko šta o njima misli Amerika ili Evropa, već moraju da misle o sopstvenim interesima i počnu da djeluju u vlastitom interesu.

“Morate da imate snažne rukovodioce. Trenutno niko ne poštuje rukovodstva na Balkanu. Dodika se plaše i ne vole ga zato što se on vrlo često protivi. Ne kažem ovo zato što dugujem bilo šta Dodiku, nego zato što mi se dopada njegov način rukovođenja”, naveo je Mejer.

Kada je riječ o Srbiji, Mejer smatra da će SAD nastaviti da traže priznanje samoproglašenog Kosova, kao što će nastaviti da se protive Republici Srpskoj i zalažu za jedinstvenu BiH jer za Ameriku nije bitno da li ljudi koji u njoj žive žele jedinstvenu zemlju.

“Stav SAD prema BiH je da treba da bude ujedinjena država, zatim da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova i protiviće se vezama Srbije sa Rusijom i Kinom”, rekao je Mejer.

Odgovarajući na pitanje kako treba da odgovore Republika Srpska i zemlje Balkana, Mejer smatra da bi najveća greška bila da zemlje regiona i Srpska suviše ozbiljno shvate SAD i dodaje da trebaju da počnu da djeluju u svom vlastitom interesu.

Mejer ocjenjuje da Balkan neće biti glavni prioritet tokom mandata nove administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena, ali podsjeća da se glavna američka politika prema regionu neće promijeniti i da se uglavnom radi o američkim interesima.

“Zato će Vašington i dalje forsirati NATO i integracije u EU, insistirati da Balkan bude što dalje od Rusije, Kine ili Irana i da će više biti zainteresovan za Rusiju i Kinu”, kaže Mejer.

On navodi da su SAD sada podijeljene više nego ikada, kao i da nikada nisu preboljele kraj Hladnog rata, za razliku od Rusije.

Organizator tribine je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i portal “Sve o Srpskoj”.

Tribina je upriličena u okviru proslave 9. januara – Dana Republike Srpske, u Srbiji uz obilježavanje 28. februara, dana u kojem je usvojen prvi Ustav Republike Srpske.

Atif Dudaković u bolnici

Igokea u nedjelju brani prvo mjesto