in

Skupština u Srebrenici može da radi i bez bošnjačkih odbornika

Ukoliko niko od kandidata sa bošnjačke liste “Moja adresa Srebrenica” ne prihvati odbornički mandat u Skupštini opštine Srebrenica koji im pripada u skladu sa rezultatima ponovljenih lokalnih izbora u ovoj lokalnoj zajednici, Skupština opštine Srebrenica će u naredne četiri godine funkcionisati u okrnjenom sastavu.

Ovo tvrdi jedan od bivših članova Centralne izborne komisije BiH (CIK) koji je insistirao na anonimnosti. On kaže da do sada nije zabilježeno da niko od kandidata ne želi da prihvati osvojeni odbornički mandat i dodaje da uprkos tome što to nije precizno regulisano izbornim zakonom, niko nikoga ne može natjerati da prihvati mandat.

– Prema rezultatima koje je objavio CIK, koalicija “Moja adresa Srebrenica” trebalo bi da ima sedam mandata, a na listi ima 26 kandidata. CIK je obavezan da svima po redu nudi mandate i ako niko ne prihvati – ne prihvati. Skupština opštine će funkcionisati bez tih šest mandata – objašnjava naš sagovornik.

Njegovo mišljenje dijeli i bivši član CIK-a Vehid Šehić, koji kaže da kandidati ne moraju da prihvate mandate, ističući da bi bio problem ako bi više od polovine odbornika odbilo da prihvati mandat.

– U tom slučaju ne bi mogla da bude konstituisana lokalna skupština. U ovom slučaju radi se o sedam mandata od ukupno 21, koliko broji SO Srebrenica. To znači da će preostali odbornici koji prihvate mandate imati kvorum i moći će da konstituišu Skupštinu i punopravno odlučuju. Zato sam i ranije govorio da bojkot nije rješenje i da se za svoja prava treba boriti kroz institucije – kaže Šehić.

S druge strane, načelnik Srebrenice Mladen Grujičić smatra da će bošnjački kandidati prihvatiti mandate.

– I dalje smatram da je njihov glavni cilj da od Srebrenice naprave “slučaj”, ali vjerujem da će na kraju ipak prihvatiti odborničke mandate kada shvate da Skupština može funkcionisati bez njih. Ne bi me iznenadilo da oni koji su najglasnije zagovarali bojkot okrenu ploču i pod pričom “kako ne mogu Srbima da prepuste rukovođenje Srebrenicom” prihvate odborničke mandate – kaže Grujičić.

Prema rezultatima koje je objavio CIK, odborničke mandate sa liste “Moja adresa Srebrenica” osvojili su Ćamil Duraković, Hamdija Fejzić, Zulfo Salihović, Salko Tursunović, Almir Dudić, Bernis Ademović i Tifa Efendić. Odbornički dodatak u SO Srebrenica u protekle četiri godine iznosio je 370 maraka, a odbornici su dobijali i dnevnicu od stotinu maraka po svakoj održanoj sjednici.

Promjene

Nosilac liste koalicije “Moja adresa Srebrenica” Ćamil Duraković koji je osvojio najviše, 1.159 glasova, izjavio je da ne želi prihvatiti mandat zato što nekoliko Bošnjaka u Skupštini ne može ništa promijeniti.

– Mi smo prošle sedmice u ponedjeljak imali sastanak i jednoglasno smo se dogovorili da nećemo prihvatati mandate. Ja sam to prvi rekao i pri tome stojim, iako sam dobio najviše glasova. Da li se u međuvremenu nešto promijenilo kod nekih pojedinaca, to ne možemo znati – rekao je Duraković.

Pripadnici SIPE pretresaju Hitnu pomoć Kantona Sarajevo

Zvornik: Mladić u tuči povrijeđen drškom pištolja