Žuljević o trasi kroz Mostar: “Nijedna Vlada nije pobijedila narod, pa neće ni ova”

0
306

Mi smo na Domu naroda imali cirkus od procedure kada je u pitanju usvajanje Prostornog plana i apsolutno nikome u Domu naroda nije jasno šta je danas usvojeno. Bojim se da novim koridorom SDA i HDZ dovode na ratne linije razgraničenja, a i sami zagovornici nove trase kazali da se radi o političkom kompromisu, kazao je za TV1, delegat u Domu naroda FBIH Aner Žuljević.
Trasa autoputa prije svega sporna je zbog toga što su svi eksperti koji su analizirali ovu trasu rekli da ona nema apsolutno nijedan argument da bude opravdana u smislu razvoja tog područja i interesa lokalne zajednice.
“Nažalost ova trasa se pojavila, da podsjetim javnost, na bazi obrazloženja da ona trasa koja je od struke i javnosti dobila zeleno svjetlo nije prihvatljiva za lokalne vlasti. Što se tiče kriterija izašlo se u susret HDZ-u u smislu da je njima ova trasa koja odgovara i ekspertima i svima, daleko. Mi smo danas na Domu naroda imali cirkus od procedure kada je u pitanju usvajanje Prostornog plana i apsolutno nikome u Domu naroda nije jasno šta je danas usvojeno”, naglasio je Žuljević.
Javnost mora znati, dodaje Žuljević, da je na Zastupničkom domu , Prostorni plan usvojen zajedno sa amandmanima a onda je Domu naroda dostavljen Prostorni plan bez amandmana.
“Sada je vrlo upitno ono o čemu mi treba da razgovaramo kada je u pitanju trasa, i koja je trasa zvanično usvojena kada je u pitanju Hercegovina i sporni dio oko Blagaja. Činjenica je i to moram glasno reći, da nijedna Vlada nije, pa neće ni ova pobijediti narod, u smislu onoga što je opće nezadovoljstvo podržano stručnim analizama”, kaže Žuljević.
On dodaje da vlasti umjesto da nastave praviti Koridor VC za trase koje su jasne i za koje postoji osiguran novac od prethodne vlade, oni nisu napravili ni metra nego pokušavaju da se svađaju sa narodom.
“Mi ćemo naravno zbog činjenice koja se desila na Domu naroda kada je u pitanju procedura, na što smo i ukazivali u toku rasprave, da se radi o nečemu što je, prekršilo sve što se može prekršiti u Domu naroda, pokušati zajedno sa potpredsjedikom FBiH, kolegom Dunovićem, da uputimo sve ovo na Ustavni sud i da od Suda dobijemo ocijenu. Dakle borba ne prestaje. Danas je pobijedila politička sila SDA i HDZ-a”, rekao je Žuljević u četvrtak prilikom gostovanja na TV1.
On dodaje da mu nije jasno zašto SDA pravi ustupke gospodinu Čoviću jer trasa koja je usvojena odgovara isključivo HDZ-u, a ne niti jednom narodu.
“Dole se stalno pokušava napraviti neki sukob, kako određena trasa sporna jednom, drugom ili trećem narodu. Ova trasa je sporna običnim ljudima, bez obzira kojem narodu pripadaju a odgovara isključivo politici i to isključivo HDZ-u u ovom momentu. Zašto je SDA odustala od nečega što je u prošlom mandatu bio dogovor? A u prošlom mandatu je HDZ blokirao Prostorni plan, i bio je dogovor da Europska komisija sa svoje strane, zajedno sa državnim ministarstvom izvrše angažiranje instituta koji treba da izvrši uspoređivanje dvije trase. Ta analiza je objavljena i ona je svjesno od strane HDZ-a i predsjednice u Domu naroda bila blokirana”, pojašnjava Žuljević.
Navodi da trasa oko Blagaja je imala najbolje ocijene a ovo što sada imamo kao trasu je dobilo najgore moguće ocjene i apsolutno ne odgovara nijednom kriteriju.
Bojim se da novim koridorom SDA i HDZ dovode na ratne linije razgraničenja, tvrdi Žuljević ističe da su i sami zagovornici nove trase kazali da se radi o političkom kompromisu.
Žuljević ističe da trasa ide ratnom linijom i legalizuje tzv “treći entitet” i da sve što se u Mostaru radi, radi se na dvoje.
“To je politika koja već godinama djeluje a mi najbolje znamo kako to izgleda”, kaže Žuljević.
Očigledno se radi o tome, smatra Žuljević, da SDA iz svoje političke trgovine založi građane Mostara ali još uvijek ne znamo šta je cijena zaloga južne zone koja je građane Blagaja ostavila na milost i nemilost nove trase koju ćemo pokušati osporiti na Ustavnom sudu. Njihova obrazloženja koja sam slušao putem medija su nemušta i svode se na činjenicu kako je HDZ-u to daleko, kazao je Žuljević.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here