Ženski vis na Igrama ovo ne pamti 36 godina

0
267
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 20: Ruth Beitia of Spain reacts after winning gold in the Women's High Jump Final on Day 15 of the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium on August 20, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Ezra Shaw/Getty Images)

NEOBIČNO finale ženskog skoka u vis gledali smo pretposljednjeg dana Olimpijskih igara u Riju.

Čak četiri skakačice, Španjolka Ruth Beitia, Bugarka Mirela Demireva, Amerikanka Chaunte Lowe i Blanka Vlašić poredale su se na vrhu s preskočenih samo 197 centimetara, a kako je Lowe jedina tu visinu preskočila tek iz trećeg pokušaja, na kraju je ostala bez odličja.

Španjolka Ruth Beitia osvojila je zlato, Demireva je uzela srebro, a Blanka je došla do bronce.

Kad smo bacili pogled u prošlost i zavirili u povijest ženskog skoka u vis na Olimpijskim igrama, došli smo do zaključka da punih 36 godina nismo gledali lošiji skok u vis.

Naime, skakačica koja bi osvajala zlato još od Los Angelesa 1984., kad je Njemica Ulrike Meyfarth skočila 202 centimetra, uvijek je morala skočiti preko dva metra.
Posljednja kojoj je za zlatnu medalju bio dovoljan skok ispod dva metra bila je Talijanka Sara Simeoni, koja je u Moskvi 1980. osvojila zlato s preskočenih 197 centimetara. Istih onih koje je preskočila Ruth Beitia za olimpijsko zlato.

Inače, bile su to Igre koje su bojkotirale SAD, a Simeoni je bila jedina sportašica iz Zapadnog bloka koja je u atletici digla medalju u Moskvi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here