ZAŠTO I KOME SMETA DRAGAN MEKTIĆ: Tko puca u ministra sigurnosti?

0
879

BANJA LUKA – Nije nikakva tajna da je Mektić teški problem i prepreka Miloradu Dodiku, na tu činjenicu ministar sigurnosti jednostavno odgovara: “Ne poklapaju se njegov i moj interes – njegov je da se uruše institucije i da se stvori institucionalni kaos“.

Na zajednički glas razuma državnih ministara Mirka Šarovića i Dragana Mektića da se ne smije dozvoliti urušavanje i rušenje zakonodavne i izvršne vlasti BiH, stiže žestok odgovor SNSD-a Milorada Dodika.

Strah od ministra

– Vidljivo je da neki ljudi iz Saveza za promjene poput Šarovića i Mektića koji se grčevito drže svojih ministarskih pozicija, ne odustaju od politike podrške Bakiru Izetbegoviću i stvaranju muslimanske državice na Zapadnom Balkanu… To podržavaju još samo Veleposlanstvo SAD-a i OHR – grmi Staša Košarac, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i poručuje SDS-u:

– Ako SDS odluči da u slučaju pokretanja revizije presude protiv Srbije jedinstveno djelujemo, a pozivamo na jedinstvo, od predsjednika Vukote Govedarice očekujemo da zatraži smjenu Dragana Mektića.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić već dugo je na meti i svako malo u njega ‘pucaju’ ne bi li bio uklonjen iz Vijeća ministara i s političke scene. U pozadini ne stoji ništa drugo osim straha od javnih istupa Mektića i onog što radi s moćnog položaja na kojem se nalazi. On odgovara da je svjestan da mu mnogi rade o glavi zbog nastojanja da se rasvijetle svi slučajevi kriminala i korupcije akcentirajući da „nisam i nikada neću da se prilagođavam dnevnopolitičkim interesima“.

– Organizirani kriminal i korupcija ušli su u sve pore života i to urušava političke, ekonomske i svake druge odnose. Taj problem pokušavam riješiti ne kao Srbin ili Hrvat već isključivo kao ministar kako bismo promijenili stanje. S ovakvim stupnjem kriminala i korupcije mi ne možemo ni ostati ni opstati, njihov rezultat je opća politička i ekonomska kriza, siromašenje države i građana i odlazak mladih, objašnjava Mektić svoje ciljeve.

Uz to, on otkriva da se osjeća usamljenim, ali i da nije očekivao neku veliku podršku „jer pojedinim ključnim političkim elitama i pojedincima ne odgovara takva moja borba pošto su se dobrim dijelom obogatili preko korupcije“.

Nije nikakva tajna da je Mektić teški problem i prepreka Miloradu Dodiku, na tu činjenicu ministar sigurnosti jednostavno odgovara: “Ne poklapaju se njegov i moj interes – njegov je da se uruše institucije i da se stvori institucionalni kaos“.

Akteri korupcije

Za rušenje Mektića već su u SNSD-u „upalili motore teške mašinerije“ pa se i protiv njega koriste i njegove reakcije na odluku da se Međunarodnom sudu pravde u Haagu podnese zahtjev za reviziju presude protiv Srbije.

Ministar sigurnosti je kazao da s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA i članom Predsjedništva BiH, prekida sve kontakte uz poziv SDA-u da se „odrekne Izetbegovića“.

Na ovo su odmah reagirali neki srbijanski mediji tvrdeći da je to naljutilo Izetbegovića i da se i on okrenuo protiv Mektića. Pozivajući se na svoje neimenovane izvore, priopćavaju da je Izetbegović zatražio od zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH da podrže smjenu Mektića bez obzira od koga stigao zahtjev uz zaključak da je Mektić izgubio i posljednji oslonac u Sarajevu.

Podršku za to nalaze i u izjavi Šefika Džaferovića, potpredsjednika SDA i zastupnika SDA u Parlamentu BiH koji kaže da „Mektić svašta priča, a onaj tko želi da surađuje sa SDA mora surađivati s Izetbegovićem koji je neprikosnoveni lider SDA“.

Naši izvori iz SDA kažu da im nije poznata takva Izetbegovićeva direktiva.

Istovremeno, u nastojanja da Mektić bude smijenjen sada se pakira i nedavna izjava Aleksandre Pandurević, zastupnice SDS-a u Parlamentu BiH – ona je zatražila da se preispita rad svih državnih ministara. To je u nekim banjolučkim krugovima odmah protumačeno da se odnosi na Dragana Mektića bez obzira što je Pandurević kazala da trojica ministra iz Saveza za promjene – Dragan Mektić, Mirko Šarović i Igor Crnadak – dobro rade svoj posao.

Nije nepoznato da je jedan dio SDS-a protiv Mektića, a bolje upućeni kažu da su to isključivo oni koji su se prepoznali u njegovim prozivkama aktera organiziranog kriminala i korupcije.
Kako smo jučer saznali, bez obzira što mu stežu „omču oko vrata“ ministar Mektić će vrlo brzo izaći u javnost i s imenima nekih političkih moćnika koji su ogrezli u korupciji, ali i imenima onih koji ih štite.

Autor: Dnevni list

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here