Zašto Čović nije u pritvoru obišao uhićene iz Orašja, a jeste “prijatelja Radončića”?!

0
441

MOSTAR – Čović se sastao s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarević, premijerom Andrejem Plenkovićem, čelništvom Hrvatskog Sabora predvođenom predsjednikom Božom Petrovom.

Čović je sudjelovao i na sjednici Predsjedništva HDZ- Hrvatske, a primio ga je i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Tema svih razgovora bilo je uhićenje deset časnika i vojnika Hrvatskog vijeća obrane iz Orašja koje Tužiteljstvo BiH tereti za zločine nad srpskim civilima u ovoj općini tokom 1992-93.godine.

Tijekom dvodnevnog boravka u Zagrebu Dragan Čović je dao i brojne intervjue hrvatskim medijima i tako, kako je kazao, “razbio medijsku blokadu” koja vlada prema Hrvatima u BiH i njihovim problemima.

Čović je u Dnevniku Hrvatske televizije, upitan da li je posjetio Orašje nakon prošlotjednog uhićenja desetorice Hrvata, kazao kako je on u Orašju “svaki tjedan-dva” i da je HDZ uložio jako puno na pomoći Hrvatima u ovom dijelu BiH, otvorio univerzitet, bolnice…

Zanimljivo je, međutim, da ni osam dana nakon njihovog uhićenja lider HDZ-a i član Predsjedništva, niti iko od njegovih stranačkih suradnika, nije posjetio uhićene pripadnike HVO u pritvoru. Podsjetimo, njih je po nalogu Vlade Hrvatske u pritvorskoj jedinici Suda BiH posjetio samo veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Delvechio Pritvorene Hrvate su jučer u pritvorima u Zenici i Busovači posjetili članovi njihovih obitelji, a neke od njih imali su pri tome problema.

Podsjetimo, nakon što je početkom godine uhićen i pritvoren Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost, optužen za pritisak na pravosuđe, prvi ga je u pritvoru posjetio upravo Dragan Čović. “Fahro je moj prijatelj”,kazao je tada Čović nakon posjete Pritvorskoj jedinici Suda BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here