‘ZALJUBLJENI HAKER’: Nezaposleni profesor filozofije jedan od najpoznatijih hakera u BiH

0
260

Okružno javno tužiteljstvo u Banjoj Luci danas je optužilo Banjolučanina Predraga Timotića (34), jednog od najpoznatijih hakera u BiH, koji je i ranije uhićivan i sumnjičen zbog računalnih upada u naloge međunarodnih kompanija i iznuđivanja stotina tisuća eura. Dobio je nadimak “zaljubljeni haker” jer se upravo pod tim pseudonimom predstavljao u hakerskoj skupini koja je imala kodni naziv “DD4BC” (DDoS za bitkoin). On je, inače, nezaposleni profesor filozofije, a tereti ga se za više kaznenih djela sprječavanja i ograničavanja pristupa javnoj računarskoj mreži.

Timotić je uhićen krajem 2015. u međunarodnoj akciji kodnog naziva “Plejade” koju su predvodili američki FBI i Odjel za visokotehnološki kriminal MUP-a RS. U ovoj akciji su sudjelovale i sigurnosne agencije iz Kanade, Japana, Australije, Njemačke, Velike Britanije, Monaka, Francuske, Finske i Austrije.

Timotić je bio pod sumnjom da je kao član međunarodne kriminalne skupine vršio DDoS napade na internet stranice banaka, privatnih kompanija, online-kockarnica i medijskih portala širom svijeta, od kojih je zajedno sa svojom skupinim iznuđivao velike iznose novca.
Internet stranice su zatrpavali ogromnom količinom podataka i tako ih rušili, a potom tražili novac da zaustave napad i omoguće normalno funkcioniranje.

Nakon pritvora, Timotić je pušten da se brani sa slobode.

 

 

Pogled.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here